Платеното участие в политически дебати е недопустимо в нашата телевизия. Това заяви Ейлин Дън, председател на международната Асоциация на европейските журналисти. RTE, ирландската национална телевизия, има като основен принцип никога да не иска пари за участие на политици, както и да не плаща за тяхното участие, обясни още телевизионна говорителка от RТЕ.

Клаудио Капон, вице-президент на Европейския съюз на разпространителите, потвърди, че платеното участие в политически дебати е недопустимо и според италианския закон за медиите.

Двамата отговориха на въпрос поставен от представител на АЕЖ-България по време на форума в Краков за свободата на медиите и социалните мрежи. Въпросът беше свързан с позицията на българската секция на Асоциацията на европейските журналсити за платеното участие в телевизионни дебати по време на предизоборната кампания.

Събитието за свободата на медиите в Полша беше организирано от Европейския икономически и социален съвет на 24-25 ноември 2011.

На срещата беше обсъждана основно ролята на социалните медии в страни с тоталитарни режими и арабските революции.

Според д-р Йохим Купс, изследвател по кибер сигурност, ролята на социалните мрежи в Арабската пролет е била преувеличена, тъй като реално процентът на интернет потребителите в арабските страни е много малък, а още по-малко са тези, които имат профили във Фейсбук например. Луис Мелгар Валеро от отдела за Близкия Изток и Северна Африка в испанското външно министерство, също подкрепи тази теза. Той говори още и за неспособността на институции като дипломатическите служби да използват адекватно социалните мрежи. Мнението му беше във връзка със скандала около Wikileaks. Експертът от дипломатическата служба, заяви, че има все още голям страх и неразбиране в държавните институции към новия феномен.

Сред най-интересните дебати беше този, посветен на страните с авторитарни режими, които са преки съседи на ЕС. В тази връзка беше представен полския проект за сателитна телевизия – Белсат ТВ. Тя се излъчва от Полша за беларуските граждани. Телевизията предава свободно за всичко, което се случва в страната и което националните медии в Беларус не могат да отразяват.

Жан Франсоа Жулиард, директор на Репортери без граници, заяви, че най-важното, което може да направи ЕС в подкрепа на медиите в тези страни, е да осигурява финансово съдействие за функционирането на независими медии, вместо да излиза с резолюции. Според него, Европейският парламент например лесно приема купища критични резлюции за свободата на медиите в Иран, Беларус и др., но не смее да приеме една резолюция за европейска страна, какъвто беше случая преди година с медиите на Берлускони. Тогава опитът да бъде приета таква резолюция пропадна като 50% от евродепутатите, решиха да не се намесват в италианските медийни проблеми.