Изборите минаха. Активността е на дъното. Решихме да попитаме журналистите дали има връзка между ниската избирателна активност и отношението на политиците към медиите.
В кампанията липсваха истински политически дебати между водещите партии и кандидати. Политиците пренебрегнаха медиите и в изборната нощ, когато вместо пресконференции и отговори на въпроси се задоволиха със статуси в социалните мрежи. Журналистите и медиите винаги са били посредник между представителите и представляваните. Така работи демокрацията. Когато политиците ги извадят от уравнението, това е показателно не само за отношението им към журналистите, но и към обществото като цяло. И не е изненада „жълтият картон“, който много хора решават да дадат, като не се появят пред урните.
Асоциацията на европейските журналисти – България и преди е призовавала политиците да не прескачат медиите и да отговарят на въпроси на журналисти, вместо да водят монолози в социалните мрежи. Рядко ни чуват.
Но сега искаме да питаме Вас, нашите колеги, какво мислите. Начинът да го направим е посредством анкетата за състоянието на медийната среда. Срокът за попълването ѝ изтече на 10 юни, но решихме да го удължим до края на седмицата – 16 юни, именно за да можете да кажете какво мислите. Попълнете анкетата и ни кажете: какво е да бъдеш журналист в България, с какви трудности се сблъсквате, усещате ли натиск, а също и подкрепа.
Скъпи колеги, знаем, че сте безкрайно изморени и че дори и в момента не спирате да натискате бутона Refresh на страницата на ЦИК. Изборите са предизвикателство за журналистите, особено когато са девети за тригодишен период. Тази година целият свят избира, а според експерти и медийни организации именно ключовите избори във всички точки на света в ерата на поляризация и дезинформация са основна заплаха за свободата на изразяване. Така ли е наистина? Каква е картината у нас? Помогнете ни да я очертаем, като попълните седмото национално проучване на АЕЖ-България за свободата на медиите, чиито данни са важен компас за международните наблюдатели. И огледало за нас самите. Имате още шест дни да се включите!

Към анкетата