pexels-photo-590020Качеството на един журналистически материал зависи предимно от достоверността на използваната информация и коректното ѝ представяне. Във време, в което имаме достъп до изобилие от информация, но сме все по-неспособни да се концентрираме за по-дълъг период, медиите трябва да говорят максимално разбираемо и увлекателно.

Днес ще ви запознаем с пет безплатни и лесни за изполване онлайн инструмента, представени от Journalism.co.uk, с чиято помощ ще можете да създавате инфографики, таблици и други типове визуализации. Ако се интересувате от други подобни ресурси, тук можете да научите повече за Flourish.

Canva
Canva предлага готови шаблони за графики, инфографики, таблици, мисловни карти и диаграми на Вен, които можете да адаптирате според нуждите си, за да създавате привлекателни постове в социални мрежи като Facebook и Twitter. Голяма част от шаблоните са безплатни, а останалите са достъпни с абонамент (Canva for Work или Canva Enterprise). Сайтът предлага безплатен достъп до Canva for Work за организации с нестопанска цел и специални образователни програми за ученици и учители.

Piktochart
Piktochart e инструментът, от който се нуждаете за създаването на по-големи инфографики със снимки и диаграми. Можете да използвате безплатните готови шаблони, но можете и да изработите свои собствени инфографики от нулата. Piktochart ви позволява да добавяте интерактивно съдържание, което е особено ценно, ако не сте експерт по Photoshop. Инструментът, който е подходящ за съставяне на наръчници и по-креативно представяне на факти и числа, може да бъде изпробван безплатно, след което се изисква абонамент (различни опции за индивидуални потребители, образователни институции и организации с нестопанска цел).

Infogram
Infogram е идеален избор, ако искате да представите данни с помощта на инфографики, диаграми и карти, но имате ограничено време. За разлика от останалите инструменти, споменати тук, Infogram предлага няколко по-разчупени шаблона за диаграми, които показват взаимовръзки, и графики с изображения с цел сравняване. Имате право да създадете до 10 проекта безплатно. Ако искате да продължите да използвате сайта след това, трябва да изберете един от абонаментите (Pro, Business, Team, Enterprise). Infogram предлага преференциални условия за стартиращи компании, организации с нестопанска цел, обучители и учащи.

Datawrapper
Datawrapper е дело на дизайнери, разработчици и журналисти, работили в медии като The New York Times, National Public Radio (NPR), Deutsche Welle, Bloomberg и ZEIT Online. Рекламиран като инструмент „за журналисти от журналисти“, Datawrapper предлага шаблони за диаграми и карти, от които можете да се възползвате независимо от познанията си по писане на кодове и дизайн. Просто копирате данните, които искате да визуализирате, избирате един от многото дизайни на диаграми и карти, адаптирате избрания вариант за целите си и сте готови да използвате визуализацията както и когато пожелаете.

Visme
Visme предлага шаблони както за таблици и инфографики, така и за графики за конкретни социални мрежи (напр. Twitter и YouTube). Качвате данни от екселска таблица или добавяте линк към Google Sheet и Visme създава интерактивна таблица за вас. Сайтът е безплатен за създаването на до три проекта, след което се изисква абонамент (различни опции за индивидуални потребители, компании и училища/университети).

Снимка: Pexels.com