Въздействащ материал за психичното здраве сред младежите бе отличен с първо място по време на летния обучителен лагер по журналистика за гимназиални ученици, организиран от Асоциацията на европейските журналисти, комисия „Фулбрайт“ и „Америка за България“. 

Лагерът се проведе в Американския университет в Благоевград от 1 до 8 юли и бе изцяло на английски език. Участие взеха 24 ученици от цялата страна. Те бяха разделени на 8 екипа, като всеки един от тях, под ръководството на опитни журналисти, имаше за задача да създаде материал, който да бъде публикуван на националната младежка платформа „sCOOL Media”. 

Снимка: Ралица Белчева

Общо пет от 8 материала бяха отличени от журито – Огнян Георгиев, журналист от „Капитал Дейли“  и Мария Милкова, главен редактор на sCOOL Media и журналист от DW България.  

Материалът „Психичното здраве на учениците: все още табу в българските училища“ най-много впечатли журито.  Той разказва историята на момиче, борещо се с психична диагноза. Младите автори се опитват да отговорят на въпроса до колко учители и служители в училищата са подготвени да разпознават подобни случаи и да оказват подкрепа.  

Вдъхновяваща история за българка, поставена в топ 10 на математиците в света, пък зае второто място. 

Третото място си поделиха два материала. Единият изследва защо частните уроци в България са така разпространени и необходими. А другият ни отвежда във Вароша – стария град на Благоевград, където минало и настояще се срещат в Центъра за личностно и творческо развитие на децата. 

Снимка: Ралица Белчева

Петата поощрителна награда отиде за оригинално видео, посветено на нов жанр видеа на ужасите, завладели мрежата. 

Всички 8 материала ще бъдат публикувани на www.scoolmedia.com

Преди да влязат в ролята на репортери, учениците имаха шанса да слушат лекции от български и чуждестранни журналисти. Как се намират и как се пишат истории, техники за взимане на интервю, какво е да си чуждестранен кореспондент, как да проверяваме фалшиви новини, бяха малка част от темите. 

Лагерът се провежда за четвърта поредна година. Гимназистите  бяха избрани чрез конкурс – всеки един от тях трябваше да напише журналистически материал на английски. 

Целта на лагера е да помогне на учениците да развият своите писмени и репортерски умения. По време на обучението участниците ще работят по свои медийни проекти с помощта на български и международни медийни експерти.