Остават 5 дни, в които журналистите от страната могат да споделят оценката си за медийната свобода, като се включат в седмото национално проучване. АЕЖ-България провежда изследването на всеки две години от 2011 г. насам.

Въпросникът е насочен към трудовите условия, формите на натиск, автоцензурата и актуалните проблеми в медийната среда, дезинформацията, влиянието на съдебните дела срещу журналисти, т.нар. стратегически съдебни дела срещу публично участие (SLAPP). 

Специален фокус тази година са темата за стреса и ефектите върху психичното здраве на журналистите при отразяването на травматични събития като извънредни ситуации, катастрофи, криминални случаи, убийства, военни конфликти, климатични катаклизми и др. Статистическата обработка на данните се извършва съвместно с агенцията за маркетингови и социални проучвания „Алфа Рисърч“.

Отделете малко време за анкетата до 10 юни включително, за да получим възможно най-представителните резултати за свободата на изразяване и състоянието на журналистическата професия в България. 

Цялата отговорност за съдържанието на анкетата, анализирането на резултатите и представянето им е на АЕЖ-България. Организацията финансира проучването със собствени средства.