2015-09-23 12.17.57Всички парламентарно представени сили, с изключение на Атака, подписаха на 23 септември Споразумението между политическите сили и медиите за неизползване на враждебна и дискриминационна реч в хода на официалната кампания за местни избори 2015 г.

Подписването се състоя в Народно събрание, зала Изток от 11.30 -12.30 ч. 

Споразумението цели предотвратяването на употребата на “езика на омразата” с обединените усилия на основните субекти на публичната комуникация в предизборен контекст.

С присъединяване към Споразумението политическите партии се ангажират по време на официалната предизборна кампания за местните избори през 2015 г. да не използват враждебна и дискриминационна реч, а медиите – да следват принципите на отговорната и качествена журналистика, като не допускат използването на “езика на омразата” в своята работа.

Подписи под споразумението положиха (по реда на подписването): Цветан Цветанов, ГЕРБ; Атанас Мерджанов, БСП;  Лютви Местан, ДПС; Найден Зеленогорски от „Движение България на гражданите“ и съ-председател на Реформаторския блок; Поли Карастоянова, Патриотичен фронт, председател на комисията по медии и култура в Народното събрание; Красимира Ковачка, БДЦ; Борислав Борисов, АБВ и независимият депутат Георги Кадиев.

От страна на медиите в споразумението се включиха (по реда на подписването): БТА, БНР, QMedia, Топновини.bg, Сега, Mediapool.bg, Клуб Z, Българска асоциация на регионалните медии; Капитал, BTV Медия Груп, Нова Телевизия, БНТ, Дневник.bg, списание Мениджър, Мениджър нюз, Медийна група България, Vevesti.bg, Marginali.bg, радио К2, TargovishteBg.com,  Actualno.com , Expert.bg, Портал ЕВРОПА, общинско радио – Ловеч.

2015-09-23 12.16.39

Всички медии, които не са успели да изпратят представител, могат да изпратят потвърждение, че се присъединяват към споразумението на имейл: [email protected]

Споразумение за неизползване на враждебна и дискриминационна реч в периода на подготовка и в хода на официалната кампания за местни избори 2015 г.

С цел предотвратяване на употребата на враждебна и дискриминационна реч в публичното пространство, като потвърждаваме необходимостта от обединяване на усилията за борба с езика на омразата,

Ние, представители на политически партии и български медии, 

Заявяваме: 

– от името на представените политически партии: Няма да използваме враждебна и дискриминационна реч в периода на подготовка и в хода на предизборната кампания за местни избори 2015 г.;

– от името на представените български медии: Следвайки принципите на отговорната и качествена журналистика, няма да допускаме използване на враждебна и дискриминационна реч в своята работа;

Противопоставяме се на налагането на нетърпимост между гражданите, на подбуждането към ненавист, основана на раса, пол, религия или национална принадлежност, като в същото време ще гарантираме правото на свободно изразяване и на информация.

Потвърждаваме намерението да се придържаме към високи стандарти в политическата комуникация, да отдаваме приоритет на уважението към различието и към достойнството на опонента.

Организатори на инициативата:

– Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО
– Съвет за електронни медии (СЕМ)
– Съюз на българските национални електронни медии
– Съюз на издателите в България (СИБ)
– Българска асоциация на регионалните медии (БАРМ)
– Съюз на българските журналисти (СБЖ)
– Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“
– Фондация „Медийна демокрация“
– Сдружение за човешки права „Маргиналия“
– Асоциация на европейските журналисти
– Център за развитие на медиите

*Снимка: Светла Енчева, marginalia.bg