16236335846_8383c79fed_kВъпросите за случващото се във Франция след серията от нападения на ислямисти се насочват под знака на „Защо?“ и „Как?“. Защо се случи и как ще се промени Европа? Безспорно един от най-големите атентати в историята на Франция ще окаже влияние не само в затягане на мерките за сигурност, но и вероятно ще промени либералните възгледи към източния свят и процесите на интеграция на различните култури.

Последната седмица в Париж показа и множество примери на двуличие, в което държави, подкрепящи действията на радикалния ислям осъждат нападението над френския „Шарли ебдо“ и подкрепят свободата на изразяване, а в същото време, на своя територия, прилагат тежки наказания срещу критики към ислямската религия. Защо не сме склонни да приемем карикатура на Ботев и Левски, но защитаваме правото на карикатуристите да иронизират религии и модерни икони?

По тези въпроси разговаряме в предаването „Медиатор“ на АЕЖ-България с карикатуриста Чавдар Николов – Чаво (в. Преса) и международните журналисти Драгомир Иванов и Методи Герасимов (в. Капитал). Слушайте ни днес от 15.00 ч. онлайн по блог-радио „Землянка“. Водещ е Илия Вълков (Дарик радио).

Снимка: Flickr