indexОт 2018 г. британските вестници The Guardian и Observer, част от Guardian Media Group (GMG), ще излизат в таблоиден формат, съобщиха от The Guardian.

Промяната в хартиения облик на вестниците е част от тригодишния план на медийната компания за ограничаване на разходите и намаляване на дълговете ѝ. Компанията е подписала договор за отпечатване на вестниците с Trinity Mirror, издател на Daily Mirror, Sunday Mirror и Sunday People.

„Това е важна стъпка в тригодишния ни план за преобразяване“, заяви Дейвид Пемсел, главен изпълнителен директор на GMG. „Повече хора от когато и да било четат и подкрепят журналистиката ни, но издателският сектор продължава да еволюира и ние трябва да се развиваме заедно с него. Планираме The Guardian да продължи да създава смела и брилянтно оформена журналистика, която печели отличия.“

От 2005 г. насам двата вестника се отпечатват във формат „Берлинер“. Този формат използват различни издания по света, сред които Le Monde (Франция), La Stampa (Италия) и La Vanguardia (Испания).

Преминаването към по-малкия таблоиден формат се дължи на няколко фактора, включително изтъняващите приходи от реклама на печатните издания и растящите разходи по издаването на вестници, когато все повече читатели използват онлайн медии. Положението е още по-сложно заради тенденциите в генерирането на приходи онлайн, където повечето пари от реклама отиват в Google и Facebook.

„Берлинер“ е красив формат, който служи брилятно на читателите ни от 12 години, но ние знаем, че читателите ни ценят най-вече нашата награждавана, качествена, независима журналистика, а не формата или размера на вестниците“, казва Катарин Вайнър, главен редактор на The Guardian. „Ще придадем нов таблоиден облик на Guardian и Observer, който е смел, забележителен и красив, като [вестниците] ще продължават да съдържат журналистика, която определя дневния ред и с която сме известни.“