От 2011 г. седем европейски медийни фондации връчват Европейската прес награда в размер на 10 хил. евро. Идеята е чрез инициативата да се насърчат проекти, които ще доведат до обогатяване и подобряване на журналистическите практики.

Наградите са разделени в 4 категории:награда за редактори, допринесли за обществен дебат; награда за коментар – за писатели, журналисти или коментатори;награда за отразяване, оказало съществено влияние и награда за иновации  – печатни или цифрови, повлияли съществено върху бъдещето на журналистиката.

Записването за участие в конкурса започва на 1 юли и приключва на 26 октомври 2012 г. Победителите ще бъдат избрани от съдии от различни европейски райони под председателството на сър Харолд Евънс, редактор на Томсън Ройтерс и бивш редактор на London Sunday. Победителите ще бъдат обявени през януари и ще бъдат наградени на конгрес на Европейските медийни фондации в Амстердам на 26 февруари 2013 г.

Повече информация за правилата за участие в конкуирса можете да откриете на интернет страницата на Европейската прес награда.