Асоциацията на европейските журналисти – България изразява силното си притеснение за начина, по който редица български медии отразяват убийството на 7-годишната Дамла Муса в Момчилград.

През последните няколко дни сме свидетели на грубо погазване на стандартите на журналистическата етика, довело до крещящо нарушаване правата и достойнството както на починалото момиче, така и на нейната майка.


Изтеглете наръчника на АЕЖ-България „Журналистика на ръба. Как да отразяваме историите на хора пострадали при инциденти?

Безотговорното подхвърляне на версии достигна до там, че национален всекидневник обяви майката на момичето за поръчител на убийството му. Тормозът продължи и след освобождаването й от ареста. Тя не беше оставена в мъката си дори след като беше освободена от ареста, а беше преследвана от журналисти до дома й.

Самоцелното изнасяне на детайли от престъплението, което медиите не биха могли да направят без съдействието на полицията и прокуратурата, и комбинирането на тези подробности с недоказани хипотези и предположения е хищнически акт, който цели създаването на сензация и в никакъв случай не е в обществен интерес.

Припомняме на нашите колеги, че като журналисти сме поели ангажимент да не засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление