До УС на фондация
„Радостина Константинова“

Уважаеми членове на фондация „Радостина Константинова“,

Асоциацията на европейските журналисти-България е изненадана и разтревожена от решението ви да откажете връчването на награда за разследваща журналистика на сайта Бивол.бг, въпреки решението на журито от авторитетни български журналисти.

Вашият отказ не само нарушава процедурата в конкурса и е в разрез с личността и дейността на журналистката, чието име носи фондацията, но е и поредният тревожен сигнал за състоянието на медийната среда у нас. Среда, в която, както многократно сме изтъквали, властва „културата на натиска“, проявяваща се в цензура и автоцензура. Независимо от мотивите, които сте посочили, решението Ви създава усещане именно за автоцензура – страх да бъдат отличени разследвания срещу влиятелни политически фигури.

Един от ефектите на скандала, провокиран от вашето решение, е още по-голяма девалвация на общественото доверие в медиите у нас като цяло и в медийните награди и авторитети.

Друг ефект е, че истинските разследващи журналисти се чувстват още по-самотни и без подкрепа срещу силния противник, който цели да затвори устите им и да прекърши перата им. Вместо да насърчи журналистите да подписват материалите си (какъвто е формалният мотив за отказа ви), много по-вероятно е този случай да ги направи още по-внимателни, когато в работата си се натъкнат на интересите на силните на деня. Това е изцяло в противоречие с мисията и смисъла на наградите – да насърчат смелата журналистика.

По тези причини ви призоваваме да преразгледате решението си и да се съобразите с мнението на журито. Единствено ясното поемане на отговорност от ваша страна би могло да съхрани авторитета на наградата за разследваща журналистика на вашата фондация.

С уважение,
Екипът на Асоциация на европейските журналисти – България

Припомняме, че тази година УС на фондацията отказа да връчи голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Контантинова”, след като журито определи за победител разследванията на сайт Биволъ, обединени под темите „Булгартабак – контрабандната касичка на задкулисието” и разработката „Догансарай – новата лятна резиденция на Ахмед Доган в Росенец”.

Предлагаме ви пълния текст на позицията на журито:

Уважаеми колеги,

В качеството ни на членове на журито на годишните награди на фондация „Радостина Константинова“ за разследваща журналистика за 2015 г. изразяваме недоумение, разочарование и несъгласие с взетото от Управителния съвет на фондацията решение да не връчва първа награда в тазгодишното издание на конкурса.

От изпратено ден преди наградите писмо от УС на фондацията до членовете на журито, което е останало неполучено от повечето от нас, става ясно, че голяма награда няма да има заради проблем с авторството на номинираните за нея материали.

С 5 от 9 гласа на 4 май т.г. журито реши да предложи за голямата награда две поредици от публикации на сайта „Бивол“, обединени под темата „Булгартабак – контрабандната касичка на задкулисието“ и разработката „Догансарай – новата лятна резиденция на Ахмед Доган в Росенец“.

Като аргумент да не връчи наградата УС на фондацията изтъква, че „отличените материали трябва да носят и смелостта на журналиста да ги подпише с името си“. В писмото на УС класирането на материалите на bivol.bg e определено като грешка, предизвикана от създадено невярно впечатление, че текстовете са подписани с конкретни имена.

Тези твърдения се разминават с обстоятелствата около гласуването. Като журналисти винаги сме отстоявали позиция, че авторът трябва да има доблестта да застане с името си зад това, което твърди. Такава е и практиката на медията, в която работим – държим материалите да са подписани и смятаме това за професионален стандарт. Практиката на номинирания за първа награда сайт bivol.bg се отколнява от този стандарт и това е в негов ущърб. Не може обаче да се твърди, че членовете на журито са били подведени за авторството на номинираните за наградата материали на bivol.bg.

Журито бе предварително запознато с липсата на посочени автори на разработките. Изпратените от bivol.bg материали за конкурса обаче бяха придружени с писмено уверение от сайта, че двете теми са изготвени в съавторство от Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Това означава, че двамата автори застават с имената си зад текстовете, било то със закъснение. Проблемът с авторството бе детайлно коментиран при обсъждането, като сред мнозинството от членовете на журито надделя мнението, че достойнствата на двете разработки в случая натежават. Избраните материали бяха определени като най-значими сред номинираните, с най-голямо обществено въздействие.

При тези обстоятелства считаме за нередно и некоректно Управителният съвет на фондацията да подмени решението на журито, без да е проведен разговор с членовете му. Ако фондацията приема наличието на посочени автори като изрично изискване за връчване на наградите, това следваше да фигурира официално като критерий и материали без автор изобщо не трябва да се допускат до класиране. Приемането на подобно решение в последния момент хвърля сянка върху конкурса – нещо, което никой от нас не желае.

Оставаме с цялото си уважение към една светла идея и светлата личност зад нея.

Надя Обретенова – БНТ

Марин Николов – Нова ТВ

Петя Владимирова – Dnevnik.bg

Росен Цветков – БТВ

Силвия Великова – БНР

Таня Петрова – в. „Сега“

Татяна Василева – управител на „Мега Комюникейшън“ ЕООД