Решението на Украйна да определя журналисти като заплаха за националната сигурност застрашава свободата на словото в държавата и крехкия баланс след войната.

Асоциацията на европейските журналисти-България с изненада научи за решението на украинските власти да поставят журналистката Елена Йончева в списък, ограничаващ достъпа до страната. Йончева има репутацията на доказан професионалист в нашата страна и при всички положения попада в категорията журналисти, към която едва ли би могла да се числи другата българка в списъка, която има политическа кариера, като депутат от проруската партия Атака в настоящия парламент на България.

Ограничителните мерки спрямо журналисти определено будят притеснение и не се вписват в европейските ценности и правилата за максимална прозрачност.

Като осъзнаваме, че Украйна е подложена на информационна война от страна на свой силен съсед, категорично заявяваме, че отговорът на цензурата, не е контрацензура, нито отговорът на пропагандата е контрапропаганда.

Чрез посолството  на България в Киев и местната секция на АЕЖ, АЕЖ-България призовава украинските власти да преразгледат решението си относно Елена Йончева.