Три работилници с лекторите от международната конференция “Нови хоризонти в журналистиката: избори и демокрация” Ви очакват напълно безплатно, но с ограничен кръг участници.

На 21 и 22 май в разгара на предизборната кампания в София ще се съберат журналисти и експерти от цял свят, за да обсъдят каква е ролята на пресата като пазител на демокрацията.

На 21 май е конферентната част в в обновения хотел Хилтън. Входът е свободен, но местата са ограничени и се изисква задължителна регистрация. Вижте програмата, лекторите и се запишете тук. Работният език е английски с превод на български.

На 22 май (сряда) ще се състоят три работилници за съвсем малък брой участници. Работният език на първите две работилници е английски, а на третата – български. Превод не се предвижда. Записването за работилниците е на този линк

Информация за работилниците:

 

Как работи съвременната пропаганда? Предупреждения от Унгария

22 май, 9:30 – 11:00

Водещ: Андраш Пету

Описание: Когато през 2022 г. по време на реч пред американските консерватори, унгарският министър-председател Виктор Орбан бе попитан каква е тайната, за да остане на власт толкова дълго, отговорът му беше прост, а именно: „Да имаш собствени медии“. Но Орбан всъщност прояви скормност с това свое разкритие.

Много политици по света също имат медии, приятелски настроени към тях. Това, което Орбан има в Унгария, обаче е цяла проправителствена екосистема, която включва стотици печатни и дигитални издания, телевизионни канали, радиостанции и влиятелни лица в социалните медии. Те дори не се опитват да поддържат претенцията, че се занимават с журналистика, а открито служат на интересите на правителството, като популяризират неговите послания и дори използват типичния му изказ. Това със сигурност е една от най-здравите и сложни пропагандни машини, които светът е виждал в съвременната епоха на медиите. Като редактор на Direkt36, унгарски център за разследваща журналистика, Андраш Пету следи отблизо изграждането на тази екосистема. Той е свидетел на това как промените в нормативната уредба и разпределението на държавни реклами се използват за тази цел, наблюдавал е и закриването или поглъщането на няколкото дотогава независими новинарски издания. Той лично преживява това, когато една от най-големите онлайн редакции – Origo, е подложена на силен натиск от страна на правителството (заради което подава оставка и става съосновател на Direkt36). Пету е правил и много репортажи за репресиите срещу други издания (включително за случая на Index, друг популярен новинарски сайт).

 

Как да се ориентираме в новите граници на дигиталната дезинформация

22 май, 11:30 – 13:00 ч.

Водещи: Камила Бат и Фаузия Тукур

Динамичен семинар от две части, който има за цел да даде на журналистите необходимите инструменти и познания за ефективно справяне с дезинформацията. В първата част ще разгледаме по-общия пейзаж на дезинформацията по време на избори, като се научим да разпознаваме и да противодействаме на измамни тактики. След това надграждаме тази основа с практически техники за разследване и примери от реалния живот, представени от журналист, който работи специално в тази област. Този семинар е важна възможност за медийните специалисти на всички нива да подобрят уменията си за разкриване и борба с дезинформацията, като гарантират журналистическата почтеност в днешната динамична информационна епоха.

Обучението ще се проведе от 11.30 – 13.00 ч. на 22 май 2024 г. (мястото ще бъде съобщено на одобрените кандидати). Онлайн регистрацията за събитието ще откриете на този линк. Моля, отбележете в нея сесиите, в които желаете да се включите. Участието е безплатно, но местата са ограничени, заради което се изисква предварителна регистрация. Работният език ще бъде английски и не е предвиден превод на български език. Регистрирайте се до 16:00 ч. на 20 май 2024 г.

 

ОЧИ за изборите

22 май, 13:30 – 15:00 ч

Водещи: Марио Русинов и Стоил Цицелков

В този семинар Марио Русинов и Стоил Цицелков ще разкажат за работата на Обединението на честни избори (ОЧИ) в отразяването на избори в България. Обединеното включва неправителствени организации, граждански активисти и журналисти, събрани заради интереса си в изборния процес в България.

Темите, които ще бъдат разгледани, са анализ на данни и изборни аномалии; застъпничество и и законодателна дейност свързана с технологията на гласуването;избори дезинформация и пропаганда; особености в наблюдението на избори.

 

Трите работилници ще се проведат на 22 май 2024 г. (мястото ще бъде съобщено на одобрените кандидати). Онлайн регистрацията за събитията ще откриете на този линк. Моля, отбележете във формата сесиите, в които желаете да се включите. Участието е безплатно, но местата са ограничени, заради което се изисква предварително записване. Работният език на две от работилниците, а именно „Как работи съвременната пропаганда? Предупреждения от Унгария“ и „Как да се ориентираме в новите граници на дигиталната дезинформация“ ще бъде английски и не е предвиден превод. Третата работилница за деня „ОЧИ за изборите“ ще се проведе на български език. Запишете се за участие най-късно до 16:00 ч. на 20 май 2024 г.

Събитията се организират от World Press Institute, в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти и подкрепата на Фондация „Америка за България“.