До
Румяна Бъчварова, Заместник министър-председател по коалиционна политика и държавна администрация
Томислав Дончев, Заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика

Уважаеми г-жо Бъчварова, г-н Дончев,

Преди повече от месец (на 26 ноември 2014) български журналисти, правозащитници, преподаватели и експерти, излязоха с призив към вас в подкрепа на възстановяването на етиката в българските медии. В писмото си до вас заявихме, че е необходима ясна и безкомпромисна политика на държавата за разграничаване от практики на стимулиране и поддържане на медии, които отявлено нарушават етичните стандарти, законите на страната и европейските и национални ценности.

Призовахме новото правителство да реформира политиката на държавата, която да се разграничи от подобни практики, като създаде ясни и съобразени с етичните изисквания на журналистиката правила за разпределение на публичните средства по комуникационните програми, медийните пакети за изборите, държавни поръчки и общински обявления в медиите.

В писмото ви представихме конкретни предложения, разработени от повече от 20 журналисти и медийни експерти, доказани и уважавани професионалисти в областта на медиите.

До този момент обаче нямаме никакъв отговор от вас. Затова публично ви отправяме покана за среща, на която да чуем вашата позиция по направените предложения. Надяваме се, че като отговорни министри, ще оцените труда на и усилията на експерите за подготовката на тези предложения и ще приемете поканата ни за обсъждане на възможни решения за разграничаване на държавата от медии, нарушаващи етиката и законите на страната.

В очакване на вашия отговор,

Кристина Христова

Председател

Сдружение „Асоциация на европейските журналисти-България“

*Пълният текст на позицията ще намерите тук.