Във връзка с получени многобройни сигнали за репортажа, излъчен в сутрешния блок на телевизия БТВ на  18.02.2016 г., под заглавие „Мъж от Ямбол залавя нелегални имигранти с голи ръце“, Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) се обръща към ръководството на телевизията със следното отворено писмо:

Отворено писмо

Дата: 22.02.2016 г.

Уважаеми господин Петков,

Уважаемо ръководство на БТВ,

Пишем ви във връзка с репортаж, излъчен в сутрешния блок на Вашата телевизия на 18.02.2016 г., под заглавие „Мъж от Ямбол залавя нелегални имигранти с голи ръце“.

Бихме желали да запитаме дали според Вас този материал отговаря на критериите за професионална журналистика?

Смятате ли, че в материала има ясно разграничение между фактите и оценката за тях? 

Каква е причината и водещият Антон Хекимян, и репортерката да си позволяват да възхваляват използването на физическо насилие, смъртни заплахи, набеждаване в тероризъм, незаконно лишаване от свобода и език на омразата, представяйки лицето Динко Вълев за супер-герой?

Като оставим настрана терминологичното смесване на понятията „бежанци“ и „нелегални имигранти“, използвано в материала, бихме искали да научим това ли е официалната позиция на телевизията към тези хора и призовавате ли зрителите си да бъдат „супер-герои“ като Динко – да бият и заплашват чужденците.

Надяваме се, че ще отговорите бързо на въпросите. Те, уверяваме Ви, вълнуват не само нас, а и много от Вашите зрители, които през последните дни се обърнаха към Асоциацията на европейските журналисти-България с искане да реагираме по повод въпросния материал. 

С уважение,                                                                                                                               

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ)                                   

 

Екипът ни ще продължи да следи казуса.