wpfd2017_webbanner_950x390_english2Днес отбелязваме Световния ден на свободата на печата. На този ден си спомняме за ключовата роля на независимите медии за провеждането на информиран дебат по социални, политически, икономически, културни и други теми от обществено значение, утвърждаването на демократичните принципи и норми и опазването на върховенството на закона.

Общото събрание на ООН провъзгласява 3 май за Световен ден на свободата на печата през 1993 г. след приемането на препоръка в тази посока на 26-тата сесия на Общата конференция на ЮНЕСКО през 1991 г. Отбелязването на този ден насочва вниманието ни към различните форми на ограничаване на свободата на медиите по света, упражняването на физически и психически натиск върху и задържането или убиването на журналисти, редактори и издатели. Този ден е важен и от гледна точка на правителствата, защото им напомня, че трябва да защитават свободата на медиите, както и за самите журналисти, които си припомнят основополащите принципи на професионалната и етична журналистика. Не на последно място, на 3 май почитаме паметта на журналистите, загубили живота си във връзка със своята работа.

Световният ден на печата се отбелязва с разнообразни тематични прояви в цял свят. Основното събитие се организира от ЮНЕСКО и се провежда в различен град всяка година. През тази година то се провежда между 1 и 4 май в Джакарта, Индонезия. Във фокуса на тазгодишното издание попадат взаимовръзките между свободата на словото, справедливостта за всички, върховенството на закона, мира и приобщаването. Темата е пряко свързана с усилията за постигането на цел номер 16 от Целите за устойчиво развитие на ООН, част от която е и свободният печат.

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) отбелязва деня със старт на четвъртото поред национално онлайн проучване на свободата на словото в България – „Журналистика без натиск?“, което ще се проведе в периода от 3-ти май до 5-ти юни, 2017 г. Ако състоянието на журналистиката и качеството на медийната среда в България са важни за вас, отделете 12 минути от деня си, за да споделите мнението си  с нас – (към анкетата).