aej-anketa-2013-facebookОстават седем дни до затварянето на онлайн формата за участие във второто проучване на свободата на словото у нас, провеждано от Асоциацията на европейските журналисти-България.  Анкетата за състоянието на медийната среда в България се осъществява паралелно сред журналисти и т.нар. „нетизънс” (netizens) – активно създаващите медийно съдържание граждани чрез блогове и други интернет канали през периода 10 май – 10 юни 2013 г. Каним професионалните журналисти да попълнят анкетата чрез уеб сайта на АЕЖ-България – www.aej-bulgaria.org (http://aej-bulgaria.org/anketa/content.php), като анонимността им е напълно гарантирана.

АЕЖ-България ще обяви резултатите от проучването в рамките на публичен дебат за за проблемите медийната среда у нас на 25 юни. Събитието, на което ще бъдат поканени медийни експерти, журналисти, представители на отговорните институции и международни дипломати, ангажирани със свободата на медиите в България, ще се проведе от 10.00 часа в Червената зала на Червената къща със свободен вход за всички желаещи да присъстват.

Проучването за свободата на словото в България обхваща проблемни области като вътрешен и външен за медиите натиск, автоцензура, условия на труд, ефективност на законодателството, формите на саморегулация и държавна регулация. Целта му е да се установи състоянието на журналистиката и качеството на медийната среда, като чрез леснодостъпна анкета се обхване възможно най-широк кръг представители на националните, регионалните и международните медии.

За да предотврати опасността от изкривяване на крайния резултат, АЕЖ-България няма да обявява междинни резултати от продължаващото проучване. В сравнение с предишното изследване на свободата на словото у нас, което се проведе през 2011 г., се наблюдава все по-активно излизане от анонимност на респондените, както и споделяне на конкретни критики и примери от личния и професионалния им опит. Припомняме, че в рамките на предходната анкета на АЕЖ, общо 113 журналисти дадоха категорични негативна оценка на българската медийна среда , определяйки политическия натиск като основен проблем при работата в медиите.

Проучването се провежда с финансовата подкрепа на Посолството на Съединените американски щати в България и с медийното партньорство на Българското национално радио (БНР), Dnevnik.bg, Offnews.bg, Profit.bg.