dШест международни неправителствени организации, борещи се за свобода на словото, са на безпрецедентно посещение в САЩ от 15 до 19 януари във връзка с растящия натиск върху медии и журналисти под управлението на президента Доналд Тръмп.

Мисията, която съвпада с първата годишнина от встъпването в длъжност на Тръмп, се ръководи от Комитета за защита на журналистите (CPJ) и международната мрежа IFEX. В нея участват още представители на Репортери без граници (RSF), Индекс на цензурата, Международния институт на печата (IPI) и Член 19.

„Под управлението на президента Тръмп САЩ се превръща в опасно място за медийни служители и журналисти по начин, какъвто не сме виждали преди това“, казва Кристоф Делор, генерален секретар на Репортери без граници. „Тръмп е овладял характерната за авторитарни режими тактика за дискредитиране и отслабване на медиите. Тъжно и наистина изумително е, че страна, която е включила свободата на печата в своята конституция, преживява толкова драстично и високоскоростно влошаване на медийния климат. Промяната е толкова драстична, че Репортери без граници трябва да се присъедини към Комитета за защита на журналистите и други международни организации в проучвателна мисия, каквато обикновено е запазена за страни с ужасяващо ниво на медийна свобода като Мексико и Украйна.“

Представители на шестте организации ще се запознаят със ситуацията в Хюстън, Тексас, Колумбия и Сейнт Луис. След това ще пътуват до Вашингтон, за да участват в събитие, на което ще бъде представена оценка за нивото на свободата на медиите в страната. Във Вашингтон те ще се срещнат и с високопоставени законодатели.

Оценката на медийния климат в САЩ се базира на данни за арести на и нападения срещу журналисти, конфискуване на оборудването им и други форми на натиск, събрани от екипа на Press Freedom Tracker – съвместен проект на организации като Фондация „Свобода на печата“, Комитета за защита на журналистите и Индекс на цензурата, в рамките на който те следят за безопасността на журналистите в страната.

Снимка: жMichael Vadon  CC BY-SA 4.0