935977_604318979632394_1594820991_nГлобалната журналистическа платформа Hostwriter, която свързва журналисти, блогъри и документалисти, стартира преди две години в Германия. Целта й е да дава лесен достъп до професионалисти от сферата на журналистиката и медиите, които споделят общи интереси и страст за работа,  да улеснява контакта между тях като при планиране на общи журналистически разследвания и други дейности, при които журналистите могат да бъдат полезни едни за други. Към днешната дата мрежата обединява общо 1534 членове от 88 държави.

Членство

Всеки член на платформата преминава през процес на одобрение, гарантира участието единствено на професионални журналисти, студенти по журналистика, блогъри и документалисти. Членството в платформата е безплатно, а целта на организацията е идеална. Въпреки това колаборацията между членовете не бива да се подразбира като безвъзмездна работа. Съветът към членовете е винаги да уточняват този въпрос и да следват предписанията в условията за ползване и етичния кодекс на платформата. Например при съвместна работа се очаква справедлива подялба не само на ноу-хау, но и на приходите от крайния журналистически продукт. Като мярка срещу злоупотреби с авторските права, платформата разчита на сигнали за нарушения от своите членове.

Проектът е по идея на трима немски журналисти – Тамара Антъни, Табеа Грежък и Сандра Зистъл, които работят за инициативата на доброволни начала. Те успяват да привлекат финансова помощ от няколко немски фондации и неправителствени организации, а именно Medienstiftung Hamburg/Schleswig-Holstein, Rudolf Augstein Stiftung, Vocer Innovation Medialb и StartSocial.

Мрежа от посланици и партньори

За да достигне до повече журналисти мрежата разчита на свои посланици из цял свят, които се ангажират с разпространени на идеята на проекта и канят журналисти да се присъединят. Желаещите да се включат като посланици в своите страни могат да се свържат с основателите на платформата на адрес: news(at)hostwriter.org.

Hostwriter разчита на 33 партньорски организации от Германия и Европа, сред които са Репортери без граници, N-ost, Deutsche Journalistenschule, Konrad Adenauer Stiftung, City University London и други.

Финансова подкрепа за общи журналистически проекти

Платформата развива и собствен блог, на който са представени различни журналистически материали, по които членовете на мрежата, са си сътрудничили. За да се насърчи допълнително общата работа между тях, всяка година се обявява награда за най-добър съвместен материал – hostwriterPrize 2015.

Условията за кандидатстване включват: журналистическият материал да бъде публикуван преди 31 август, 2015 г, в неговата разработка да са участвали повече от един журналист и платформата Hostwriter да е била част от подготовката му. Първите два журналистически екипа, които се класират най-високо,  получават финансови награди в размер съответно от 3 000 евро и 2000 евро.

Платформата дава възможност и за журналисти, които нямат средства да финансират свое разследване (това могат да бъдат и млади журналисти или студенти по журналистика) да кандидатстват за наградата hostwriterPitchPrize в размер на 1000 евро. Кандидатите трябва да изпратят кратко описание на идеята си за разследване, задълбочен план за реализирането на проекта, включително да посочи кои членове на платформата ще бъдат включени в работата. Крайният срок също е 31 август, 2015.