logoНосителите на наградите European Press Prize за 2015 бяха обявени по време на церемония в Копенхаген на 13 април. Целта на инициативата е да подкрепя високото качество в журналистическата професия, а нейни организатори са седем фондации със силни позиции в медийната среда на континента. Това са Guardian Foundation, Thomson Reuters Foundation, Stichting Democratie & Media, Vereniging Veronica, Jyllands-Posten Foundation, Politiken Foundation, Media Development Investment Fund и De Balie.

Всяка година наградата се присъжда в четири категории, а всеки победител получава по 10 хил. евро, с които да финансира свой бъдещ журналистически проект. Журито присъжда и специална награда за висок професионализъм.

В категорията за изключителни постижения в писменото слово тази година е отличена Елена Костюченко, Русия, с материала „Ваш муж добровольно пошел под обстрел“, публикуван в Novaya Gazeta.

Наградата за иновации в журналистиката е присъдена на разработката „Мигрантски досиета: проучване на смъртността сред мигрантите пред вратите на Европа“. По него е работил международен екип от журналисти от Италия, Швейцария, Франция, Швеция, Испания и Гърция.

Наградата за разследваща журналистика е присъдена на Андер Изагире , Испания, за материала „Así se fabrican guerrilleros muertos“, публикуван в El País.

Наградата за коментар отиде при Ник Коен, Обединеното Кралство, за материала „The Cowardice of Nigel Farage“, публикуван в The Observer. Сред номинираните в тази категория беше и коментарът на българския журналист Светослав Терзиев „Брюксел за България: Не е цирк, а менажерия“, публикуван във в. Сега.

Специалната награда бе присъдена на журналистически проект посветен на организираната престъпност и корупция на Пол Раду, Дрю Съливан и Миранда Партучич.