education-scuola-960x750-960x480Коалиция за медийна грамотност в образованието кани журналисти и студенти по журналистика да се включат в практическо обучение по разпознаване на фалшива информация. Обучението е насочено към придобиване на умения, знания и инструменти за проверка на факти, необходими за работа в съвременни и традиционни медии. Обучението се провежда от експерти от компанията за медийни анализи “Персептика”. То е част от кампанията Дни на медийната грамотност 2019, със специална тема “Проверка на фактите”. Обучението е целодневно и ще се проведе на 9 февруари от 10.00 до 17.00 в Център за култура и дебат “Червената къща”, ул. “Любен Каравелов” 15, гр. София.

Условия за участие:

В обучението могат да участват журналисти, навлизащи в професията, студенти по журналистика и други дисциплини, свързани с работа с медии. Кандидатите трябва да се регистрират в срок до 5 февруари. Препоръчително е да носят на обучението собствен лаптоп. Обучението е безплатно, но регистрацията е задължителна предвид ограничения брой места.

По време на обучението са осигурени кафе-паузи и обяд за участниците. Регистрирайте се за участие тук

Какво представлява обучението:

Първата част на обучението е запознаване с инструменти и умения за разпознаване на фалшивата информация в различни формати – текстова информация, аудио, видео, снимки, профили в социални мрежи.

Втората част от обучението е практическа и представлява създаване на карта на фалшивите новини около избрано от студентите световно събитие. Практическото занятие ще премине под формата на хакатон. Студентите ще работят в малки групи с ментор по идентифицирането на фалшива информация, свързана със събитието. Резултатът от работата им “Картина на лъжата” ще бъде публикуван на сайта на Коалиция за медийна грамотност.

Третата част на обучението е подготовка на популяризацията на резултатите от хакатона. Те ще бъдат представени в серия от постове за Фейсбук, които ще станат част от комуникационната кампания на проекта. В тази задача, студентите ще получат подкрепа от експертите от Перспетика и Коалиция за медийна грамотност.

Сертификат за преминато обучение

Всички студенти, които участват в трите етапа на практическото обучение, ще получат сертификат, който удостоверява, че участникът:

  • Притежава познания и основни умения за проверка истинността на съдържанието в текстов, аудио, видео и фото формат; умее да различава фалшиви профили в Туитер и Фейсбук.
  • Участвал е в журналистическо разследване за разобличаване на фалшива информация около световно събитие;
  • Участвал е в подготовката на кампания за разобличаване на фалшивата информация.

Сертификатът ще бъде от полза на участниците в търсенето на работа в журналистическа или друг тип сфера, където се изисква боравене с проверена информация. Той може да послужи и при кандидатстване за магистратура в страната и чужбина, свързана с критично обработване на информация. За да получат сертификат студентите трябва да участват и в трите етапа на обучението.

За проекта:

Дни на медийната грамотност е кампания, която популяризира нуждата от въвеждане на медийната грамотност в образованието. Дните на медийната грамотност се организират от Коалиция за медийна грамотност, като за първи път се провеждат през 2018 г. През 2019 г. основен акцент на Дните е способността за разпознаване на фалшивите новини.

Кампанията “Дните на медийна грамотност 2019 г. “ получи финансова подкрепа от страна на Посолството на САЩ в България. Проектът се изпълнява от Център за култура и дебат “Червената къща” в партньорство с компанията за медийни анализи Персептика и Училища.бг. В Дните на медийната грамотност 2019 обаче участват активно и други членове на Коалицията като Център за безопасен интернет, Уча в Пловдив, Teenstation, а информационна подкрепа оказват Национална мрежа на децата, Асоциация на европейските журналисти-България, Заедно в час, Център за приобщаващо образование и др. Посолството на САЩ не носи отговорност за съдържанието на кампанията.

 

За повече информация:

Кристина Христова

Тел.: 0899817659

Email: [email protected]