HSBM_Header_Google
Защо някои медии имат нуждата да крият своята собственост в далечни карибски страни? Защо някои журналисти се страхуват да подпишат статиите си? Дали даването на пари за правителствена реклама означава подкуп и контрол на медиите? Това са част от въпросите, на които ще търсят решение участниците в обучението „Кой стои зад медиите?“. Инициативата е на Асоциация на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) и Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и ще се проведе на 15-16 октомври в Благоевград.

Общо 14 журналисти, с изявен интерес към разследващата журналистика, ще имат възможност да се включат в двудневния семинар, който е фокусиран върху разследване на реалните собственици и зависимостите в българските медии. Ментори в това задание ще бъдат македонските журналисти Сашка Цветковска и Мери Йордановска, основатели на независимият проект Media PEDIA. Благодарение на тази тяхна инициатива през 2014 г. е създадена публична база данни, която разкрива реалните собственици на медиите в Република Македония и позволява гражданите сами да решат, на кои от тях да се доверят. От българска страна обучители ще бъдат журналистите Росен Босев (в. Капитал),  Атанас Чобанов (Биволъ), Спас Спасов (Dnevnik.bg)

Обучението ще се проведе в хотел Езерец, Благоевград, като е предвидено участниците да пристигнат вечерта на 14-ти октомври. Разходите за настаняване, храна и транспорт от София до Благоевград се поемат от организаторите. Местата са ограничени и ще бъдат избрани кандидати със силна мотивация за участие и опит в разследващата журналистика. Насърчава се участието на журналисти, работещи за регионални медии. Кандидатите трябва да попълнят този онлайн формуляр до 16.00 ч. на 30 септември 2016 г

Повече за проекта Media PEDIA
Едногодишното разследване разкри не само кои са собствениците на медиите, но и как пропагандата се финансира от македонската държавата. Проучването показа, че няколко души, близки до правителство, стоят зад най-влиятелните медии и, че сенчеста и корумпирана структура на собственост при медиите е обвързана с влиятелни хора, имащи близки или директни връзки с местното правителство.