Асоциацията на европейските журналисти — България и Фондация „Лъчезар Цоцорков“ Ви канят да вземете участие в първото по рода си обучение за журналисти за предотвратяване на професионално прегаряне (бърнаут) и преработване на вторична травма. В рамките на събитието ще поставим фокуса върху стреса, свързан с журналистическата работа и последствията от допускането на травматизация и прегаряне. Ще разгледаме конкретни техники и практики за справяне с тези типични за професията предизвикателства.

Пилотното обучение ще се проведе на 29 и 30 април 2023 г. в София в пространството за култура и събития + Това. Семинарът ще събере на едно място 20 професионалисти, работещи в медийния сектор у нас (журналисти, репортери, оператори, видеомонтажисти, фотографи).

Стойността на обучението за един участник се равнява на 1000 лв. Благодарение на грант, отпуснат по програма „Образование“ на Фондация „Лъчезар Цоцорков“, всички одобрени кандидати ще получат право на безплатно участие.

Лектори на събитието ще бъдат Диана Иванова (журналист, изследовател) и Мимоза Димитрова (психоаналитик) – професионалисти с доказан опит в работата за преработване на травматични събития. Консултанти на обучението са журналистите Даниела Тренчева (NOVA), Цветана Балабанова (bTV) и Росен Илиев (NOVA), а негови модератори са Мария Черешева (журналист, член на УС на АЕЖ, автор на обучителни методологии) и Благой Цицелков (ТВ журналист и обучител).

За да кандидатствате за участие в обучението и да ви бъде предоставена стипендия за покриване на разходите, моля да попълните онлайн формата за регистрация до 21 април 2023 г.

Обучението „Вторична травма при журналисти“ цели да повиши информираността на журналистите по отношение на уязвимост, нормални и абнормни реакции, себенаблюдение, и т.н. То ще ви екипира с набор от методи за справяне с травматичните преживявания при отразяване на събития, свързани с кризи, конфликти, бедствия, криминални случаи, трагични инциденти и др. Травматичните събития, при които човек е подложен на високи нива на стрес и риск за здравето и живота си като участник или свидетел, носят потенциала да формират психична и емоционална реакция, наречена вторична травма. В зависимост от личностната си предразположеност, предварителна подготовка и особеностите на конкретната ситуация, реакциите могат да варират от краткосрочни прояви на остър стрес до хронично посттравматично разстройство. Начините, по които журналистите (репортери, продуценти, фоторепортери, оператори, монтажисти) са засегнати психологически, се отразяват както на личния им живот, така и на професионалното отразяване на събитията и инцидентите. Ето защо е необходимо да познаваме този феномен, да не се страхуваме да говорим за него с колегите си и да получаваме разбиране и адекватнa подготовка за справяне с ефектите от него.