Thomson Reuters Foundation и European Forum Alpbach канят журналисти от Централна и Източна Европа да се включат в обучение на тема Diversity and Resilience in a Rapidly Changing World („Разнообразие и издръжливост в един бързо променящ се свят“) в периода 25-31 август 2018 г.

От 1945 г. насам European Forum Alpbach събира в едноименното градче в австрийските Алпи представители на различни поколения и професионални направления, които търсят решения на най-сериозните предизвикателства пред човечеството. Досега във форума са участвали знаменитости като Карл Попър, Индира Ганди, Фридрих Хайек, Джефри Сакс и Янис Варуфакис. През тази година лектори ще бъдат Джоузеф Стиглиц, Аня Шифрин, Бан Ки Мун, Талия Сасон, Ерик Розенбах и Щефан Сакур.

По време на работилницата 10 журналисти от Централна и Източна Европа с поне една година професионален опит ще задълбочат познанията си за връзката между разнообразие и устойчивост в контекста на мащабните технологични и социални промени. Сред темите, предвидени за обсъждане, са устойчиво развитие, национална идентичност, миграция и глобализация, лидери и институции, международна търговия, финансови пазари, климатични промени, иновации и др.

Кандидатите могат да работят за телевизия, радио и печатно или онлайн издание на пълно работно време или на свободна практика. Всеки участник се ангажира да подготви поне един материал за събитието, който да бъде публикуван/излъчен в медия в родината им.

Желаещите да участват в програмата трябва да представят две свои разработки и писмо от редактор, в което съответната медия изразява готовност да публикува/излъчи материала на участника.

Организаторите покриват разходите на участниците за транспорт и настаняване.

Краен срок за кандидатстване: 31 май 2018 г.

Подробна информация за журналистическата работилница и начина на кандидатстване ще намерите тук.