6365127501_7669a250d9_bАко в момента следвате журналистика, медийни науки или друга сродна специалност, завършили сте успешно минимум два семестъра от обуението си към август 2017 г., поддържате високо академично ниво, владеете отлично английски език и търсите начини да придобиете нови журналистически познания и умения, то Journey Journalism Bootcamp е точно за вас.

Journey Journalism Bootcamp е интензивен летен курс за студенти по журналистика и сходни специалности от България, Румъния, Чехия, Словакия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, Полша, Украйна, Великобритания и САЩ, който се провежда в Прага. В рамките на 10-дневното обучение, организирано от Bakala Foundation, бъдещите журналисти завързват ценни професионални контакти, задълбочават познанията си в областта на журналистиката и медиите посредством интерактивни лекции и изпълняват практически задачи под ръководството на журналисти, редактори и медийни експерти с опит в медии и новинарски агенции като BBC, CNN, Reuters, The New York Times и The Wall Street Journal. Тази година обучението ще се проведе от 5 до 15 август.

Всички одобрени кандидати получават пълна стипендия, която покрива разходите за транспорт, нощувки, храна и учебни материали.

“Лятното училище в Прага беше едно от най-ценните преживявания, които съм имал в журналистическата си подготовка”, споделя Петър Георгиев, който завършва университета в Нюкасъл през миналото лято и сега е репортер в БНТ. “Не само възможността да се срещна с ерудирани и изгряващи журналисти, а и структурата на програмата, ми помогнаха да израсна осезаемо за десет дни. За студент от България, където медийната среда е далеч от гостоприемна, беше вдъхновяващо и просветляващо да се уча лично от представители на Reuters, ProPublica и Mashable, както и водещи разследващи журналисти от Източна Европа. Интензивните семинари бяха наситени с огромно количество нова информация, включително инструменти за работа в дигиталната ера. Особено внимание обърнахме на проверяването на потребителско съдържание в социалните мрежи и то още преди феноменът „фалшиви новини“ да придобие толкова голяма популярност. Събраният в Прага опит разви допълнително критичното ми мислене като репортер, а в допълнение завързах десетки контакти, които продължавам да използвам 18 месеца след края на програмата.”

Все още се чудите дали да кандидатствате? В такъв случай ви предлагаме мнението на Гергана Иванова, възпитаник на Американския университет в България, която участва в обучението през 2015 г.

„Journey Journalism Bootcamp е прекрасна възможност за всеки студент по журналистика и масови комуникации“, казва Гери, която в момента е проектен мениджър в българската компания Startup Masters. „Лекциите, уъркшопите и близката комуникация с професионалисти от BBC, Bloomberg, CNN, the New York Times, ProPublica, Reuters, Storyful, Mashable и the Wall Street Journal са незаменим опит. Приятелите ми от програмата се реализират като страхотни професионалисти в различните направления на специалността ни и все още поддържам връзка както с някои от тях, така и с някои от менторите ни. Градът допринася немалко към преживяването: страхотна старинна атмосфера и красива гледка, допринасящи за вдъхновението и желанието за работа на всеки от участниците. Силно препоръчвам Journey Journalism Bootcamp!”

Подробна информация за обучението и формуляра за кандидатстване ще откриете тук. Краен срок за кандидатстване: 7 май 2017 г.

Снимка: Flickr