debat 2Завръщането на журналисти от политиката обратно в медиите е недопустима практика, около този извод се обединиха участниците в дебата „Синдромът на въртящата се врата: журналистиката между политиката, активизма и професионалните стандарти”. Събитието се проведе на 9-ти март в Център за култура и дебат „Червената къща“. В дискусията се включиха журналистите Иван Бакалов (е-vestnik.bg) Иво Беров, Емилия Милчева, дългогодишен журналист и настоящ ПР на „Да, България” и Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии (СЕМ). Модератор беше Илия Вълков (BIT).„Проблемът на тези, които се връщат от партийните листи в медиите е, че вече не могат да заемат независима позиция. Ето защо това не бива да се допуска. Липсват закони и правила по въпроса, но подобно поведение е некоректно“, коментира Бетина Жотева. Според нея друга лоша практика в българската медийна среда е, че се пренебрегва ролята на говорителите на институциите. Вместо това министрите са постоянни гости в телевизионните предавания и това ги обезценява, те губят политическата си тежест.

„Много журналисти са влезли в политиката, преходът е лесен и логичен. Но завръщането към медиите е някакъв български феномен“, каза Иван Бакалов. Според него познаването на системата отвътре и от първо лице може да изглежда като предимство в работата на журналиста, но всъщност го правим зависим и склонен да приема вмешателства в работата си.

„Моралът е компас на журналиста“, казва Емилия Милчева. Самото подреждане на фактите в журналистическите материали може да представлява коментар по дадена тема. Ето защо Емилия Милчева, смята за редно медиите открито да обявяват своите политически позиции, което ще позволи на потребителите на медии сами да съдят за тяхната обективност. Според нея е наивно да се мисли, че един журналист в политиката би могъл да има голямо влияние. Причината е, че той трябва да подчини своята индивидуалност на партийната целесъобразност.

„Каузата на всеки журналист е да казва истината“, заяви Иво Беров в отговор на въпроса дали е възможно да се толерират случаите, в които журналистите защитават определена обществена кауза. Според него липсата на качествена журналистика в България, която не се страхува да задава правилните въпроси на политическата класа, е довела до създаването на измислен свят. В тази среда е трудно да се правят информирани избори, добави Беров.

Пълен запис на дебата, направен от Радио Бинар, ще намерите тук.  Дебатът е наличен и във видео архива на Център за култура и дебат „Червената къща“.

Снимка: Здравко Йончев