„Ню Йорк Таймс“ заведе дело срещу OpenAI и Microsoft заради нарушаване на авторски права. Съгласно подадения съдебен иск съдържанието на изданието е било използвано без разрешение с цел обучение на системи за генеративен изкуствен интелект и езикови модели.

„Ню Йорк Таймс“ твърди, че Microsoft и OpenAI са използвали неправомерно съдържание от вестника, за да разработват и продават своите продукти. До съдебното дело се е стигнало след срив в преговорите за сключване на търговско споразумение относно използването на съдържание от вестника в услугите, предоставяни от двете ИТ компании.

OpenAI стартира услугата ChatGPT през ноември 2022 г. Само за два месеца тя събра около 100 млн. потребители, а година по-късно се използва от над 100 млн. потребители седмично.

Съдебният иск не съдържа парични претенции, но в него се казва, че OpenAI, оценявана на 80 млрд. долара, и нейният партньор Microsoft, оценяван на 2,8 млрд. долара, трябва да бъдат държани под отговорност за „законови и действителни щети на стойност милиарди долари“. Искът също така призовава двете ИТ компании да унищожат всички данни, използващи материали от вестника, защитени с авторски права.

В иска се повдига и въпросът за „халюцинациите“ на изкуствения интелект – обикновено при предоставяне на невярна информация, която може да бъде погрешно приписана на източника и потенциално да навреди на репутацията му. Посочени са примери от Bing Chat на Microsoft, които се били погрешно идентифицирани като съдържание на „Таймс“, включително резултати за „15-те най-здравословни за сърцето храни“ (12 от които не са били споменати в оригиналната статия).

„Уважаваме правата на създателите и собствениците на съдържание. Разговорите ни бяха продуктивни и се развиваха конструктивно, затова сме изненадани и разочаровани от това развитие на събитията“, заявиха от OpenAI.

През декември OpenAI сключи споразумение с германската медийна група „Аксел Шпрингер“ (издател на „Билд“ и „Ди Велт“), за да ѝ плаща за предоставяне на съдържание от изданията на компанията в отговорите на запитванията на потребителите в ChatGPT.