pic antiНово ръководство, публикувано от Бюрото за международни информационни програми (IIP) и Офиса за глобални издателски решения (GPS) към Държавния департамент на САЩ, хвърля светлина върху различни аспекти на корупцията, включително и ролята на журналистите в борбата с нея.

Озаглавена Anti-Corruption: The Global Fight, книгата разглежда ефектите на корупцията в четири области: бизнес, тероризъм, гражданско общество и разследваща журналистика. Текстът е достъпен на английски (в прикачения файл: Anti-Corruption – The global fight), френски, испански, португалски, руски, китайски, арабски и урду.

„На много места корупцията е част от ежедневието“, пише Стюарт Гилман, експерт по мерки са справяне с корупцията и етично управление и автор на ръководството. „Полицай моли за монета, за да може да си купи обяд. Чиновник в службата за имиграция ускорява процеса по одобрение на виза, когато поставите пари в паспорта си. За да ви прегледа доктор в обществена болница, му подарявате кутия шоколадови бонбони […] Всички тези неща са малки „корупции“ и може да причинят минимални вреди. Понякога обаче те могат да доведат и до значителни вреди. Символичните подаръци и услугите, необходими за извършването на дадена работа, често са симптоми на по-дълбок проблем: манипулиране на правителството, бизнеса и културните институции в полза на малък кръг от хора.“

Корупцията и разследващата журналистика

В повечето държави журналистите първи регистрират случаи на корупция, а материалите, които публикуват по темата, често водят до съдебни разследвания. Именно поради тази причина, пише Гилман, е важно медиите и държавните служители за борба с корупцията да поддържат добри работни отношения и да оценяват ролята, която изпълнява отсрещната страна.

По данни на Комитета за защита на журналистите, цитирани в книгата, през последните 25 години са били убити над 1200 репортери и над 6000 са били изпратени в затвора. През последното десетилетие пък близо 500 репортери са били принудени да преминат в изгнание. Много от тези журналисти са разследвали случаи на корупция, а голяма част от случаите на убити и изчезнали журналисти остават неразгадани.

В този контекст хората трябва да подкрепят и да защитават журналистите и да се научат да различават качествената разследваща журналистика и разпространяването на слухове, категоричен е Гилман.

Борбата с корупцията

Корупцията започва да привлича общественото внимание на глобално ниво през 90-те години посредством усилията на неправителствени организации като Transparency International. Регионални международни органи въвеждат стандарти и насоки за борба с корупцията – първо в Северна и Латинска Америка, а след това в Европа, Азия и Африка. Тези стандарти обаче се прилагат неефективно и обхващат само определени държави, което прави невъзможна борбата с онези корупционни практики, които функционират отвъд пределите на даден регион.

Така през 2005 г., след години на преговори, в сила влиза Конвенцията на Организацията на обединените нации срещу корупцията. Тя включва няколко ключови препоръки за действия, които отделните страни могат да предприемат, за да се справят с корупцията. Сред тях са създаване на държавни институции, закони и политики за предотвратяване на корупцията, криминализиране на различни корупционни практики, международно сътрудничество и обмен на информация при разледване на корумпирани граждани и компании, връщане на имущество, придобито от друга страна чрез корупция, в съответната юрисдикция и провеждане на антикорупционни обучения за служители.