online privacyКогато настоящият американски президент не дава достъп на водещи американски медии до свои пресконференции – какъвто по-рано те винаги са получавали и са приемали за даденост – и публично посочва медиите като враг номер едно на страната, журналисти и редактори са изправени пред сериозни изпитания. Новите технологии позволяват на журналистите да провеждат мащабни разследвания и да получават информация от източници от всяка точка на земното кълбо. Същевременно обаче новите технологии създават и нови опасности за журналистите, защото улесняват службите за сигурност в опитите им да следят комуникацията на журналисти, работещи по чувствителни теми.

Поради тези и други причини днес повече отвсякога журналистите се нуждаят от познания и умения за опазване на личните си данни и комуникация в интернет пространството. Нов наръчник, изготвен от Майкъл Даган, бивш зам.-редактор на Haaretz (водеща медийна група в Израел), цели да помогне на журналистите да гарантират неприкосновеността на онлайн комуникацията си и анонимността и безопаснотта на източниците си в един свят, който мнозина асоциират със света от романа 1984 на Джордж Оруел.

Озаглавен Online Privacy for Journalists: A Must-Have Guide for Journalism in 2017,  наръчникът съдържа ценна информация в три основни направления: комуникация с източници и защита на чувствителни данни, анонимност онлайн и защита на електронната поща. Наръчникът е достъпен за безплатно ползване под формата на електронна книга.