34390755362_841335d219_zТемата „имиграция“ е присъствала най-често на първите страници на вестниците във Великобритания по време на официалната кампания (15 април 2016 г. – 23 юни 2016 г.) преди референдума за излизане на страната от Европейския съюз (ЕС) на 23 юни миналата година. Отразяването на ефектите на имиграцията е било преобладаващо отрицателно, като мигрантите често са били обвинявани за икономическите и социалните проблеми на Великобритания и най-вече за натиска върху публичните услуги. В особено негативна светлина са били представени имигрантите от Турция и Албания, но също и от Румъния и Полша.

Това са само малка част от резултатите от UK Media Coverage of the 2016 EU Referendum Campaign – най-мащабното засега изследване върху отразяването на референдума в британските медии по време на миналогодишната кампания. Изследването, което обхваща близо 15 000 материала по темата, публикувани в 20 британски медии, е дело на Центъра за изследване на медии, комуникация и власт (CMCP) към университета King’s College в Лондон.

Отразяването на въпроси, свързани с имиграцията, е нарастнало повече от три пъти по време на кампанията преди референдума, което означава, че имиграцията изпреварва останалите политически теми по този показател. Най-много материали са публикувани на тема икономика (7 028 статии), имиграция (4 383 статии) и здравеопазване (1 638 статии). Имиграцията обаче е на първо място по брой първи страници във вестниците: в изследвания период на нея са посветени 99 първи страници, което е със 17 първи страници повече от тези, посветени на икономиката. Авторите на проучването описват цялостното отразяване на кампанията преди референдума за излизане от ЕС като „злъчно и поляризиращо“.

Материалите, анализирани в рамките на изследването,, са публикувани онлайн в общо 20 британскии медии по време на официалната кампания (15 април 2016 г. – 23 юни 2016 г.). В тази група попадат следните медии:
•    Телевизии: BBC, ITV, Channel и 4 Sky News
•    Вестници: Daily Mail (включително Mail on Sunday), Daily Express (включително Sunday Express), Daily Mirror (включително Sunday People), Daily Star (включително Daily Star Sunday), Daily Telegraph (включително Sunday Telegraph), Financial Times, Guardian и Observer, Independent, The Times (включително The Sunday Times) и Sun (включително Sun on Sunday)
•    Списания: The Economist, The New Statesman и The Spectator
•    Медии с изцяло онлайн присъствие: Buzzfeed UK, Huffington Post UK и Vice UK

На основата на резултатите авторите на изследването заключават: „Като се има предвид степента на обвинения в нечестност и всяване на паника между двете страни и степента на отразяване, а често и на усилване [ефекта] на тези твърдения в медиите, би било изненадващо, ако доверието на гражданите в политиците не се е понижило и ако страховете им не са се увеличили след гласуването на 23 юни 2016 г.“

Цялото изследване ще намерите тук.

Снимка: Duncan Hull