Поради създаденото напрежение и обществен интерес към случая с прекратяването на трудовите отношения на директора на програма „Хоризонт“, Лили Маринкова, Асоциацията на европейските журналисти – България призовава новото ръководство на Българското национално радио (БНР) да обяви публично причините за това решение.

Фактът, че БНР е публична медия, която се издържа благодарение на обществен ресурс, допълнително засилва необходимостта от пълна прозрачност по казуса.

Новоизбраният генерален директор на БНР Александър Велев е напълно в правото си да избере ръководния екип, на който делегира редакционна и програмна отговорност.

Без ясно оповестяване на причините обаче подобно действие отваря път на всякакви спекулации, които едва ли ще са от полза на професионалната среда в БНР, както и на новото ръководство.

Надяваме се БНР да се противопостави на практиките на предишното ръководство, което вкара общественото радио в трайна криза и новият екип ръководители, именно с прозрачност и публично оповестяване на решенията си,  да не допусне и сянка на съмнение в началото на мандата си.