Организаторите на конкурса за престижната журналистическа награда  “Пулицър“ обявиха нови правила за провеждане на конкурса, чрез които ще бъде насърчено използването на разнообразни медийни формати. Според членовете на борда, промените са направени с цел “да бъде признато растящото значение на визуалното отразяване на събитията, в което се използват видео и други мултимедийни формати, както и да се демонстрира намерението на журито да отличава най-добрата журналистика, независимо от формата й“.

Новите правила изрично подчертават за 12 от общо 14-те журналистически категории, че кандидатите могат да използват повече от един журналистически похват, включително писмени репортажи, видеоматериали, бази данни, мултимедия, интерактивни презентации и всякакви комбинации от тези формати. Двете категории, които остават непроменени, са тези за фотожурналистика.

През 2008 г. в конкурса за журналистическата награда “Пулицър“ бяха допуснати и публикациите онлайн. За март следващата година, организаторите на конкурса вече препоръчват на членовете на журито да носят със себе си лаптопа си, за да могат “по-лесно да разглеждат мултумедийните и визуалните елементи така, както са били видяни от читателите“. Крайният срок за кандидатстване за престижната награда е 1 февруари 2011 г.

Източник: www.journalism.co.uk