Новинарски агенции създават сайт за журналистика с данни на европейска тематика

IMG_5115Пре юни новинарските агенции AFP (Франция), ANSA (Италия) и DPA (Германия) ще стартират The European Data News Hub – уебсайт за журналистика с данни по теми, свързани с Европейския съюз (ЕС). Новината съобщи AFP, цитирана от EurActiv.com.
Сайтът ще предлага безплатен достъп до статии, снимки, видео и интерактивни графики на английски, италиански, немски, френски и испански. Според AFP новият проект има за цел да предлага информация и да стимулира дискусии относно събитията и темите, които влияят на живота на хората в Европа и по света, като състоянието на околната среда, ефектите на миграцията и последиците от безработицата. След началото на проекта покани да се присъединят към него ще получат и други специалисти по журналистика с данни и новинарски агенции от Стария континент с надеждата да се получи една наистина европейска новинарска платформа, базирана на работа с данни.

За да достигнат до максимален брой хора по света, AFP, ANSA и DPA ще разпространяват съдържанието през различни канали, включитително вестници, уебсайтове, телевизия и радио. Сайтът ще получи финансова подкрепа от Европейската комисия, но ще бъде изцяло независим в редакторско отношение.

Какво ново