Нова платформа ще насърчава обмена на данни и ресурси между журналисти

denГлобалната мрежа на редакторите (Global Editors Network) стартира Data Journalism Den – онлайн хъб, който ще подпомага международния обмен на данни, инструменти и други ресурси между журналисти, така че те да могат да вършат работата си по-пълноценно. Платформата е отворена и напълно безплатна за всички журналисти, софтуерни инженери, дизайнери и организации, специализирани в журналистиката с данни.

„Когато в наши дни хората си мислят за сътрудничество между журналисти, те се сещат за големи проекти като Panama Papers и Paradise Papers, по които работят стотици журналисти в различни държави,“ казва Тийму Хенриксон, който оглавява Data Journalism Den, пред NiemanLab. „Ние искаме да можем да подпомагаме голям брой по-малки партньорства. Журналистите, работещи с данни, могат да отидат на сайта ни във връзка с проект, който биха искали да реализират, но нямат необходимите ресурси за това. Те могат да представят конкретно от какво се нуждаят – от хора през умения и помощ до финансиране.“

Data Journalism Den включва пет секции: News, Community, Matchmaking, Datastore и Jobs. Някои от тях вече са достъпни, а други се очаква да бъдат готови в близко бъдеще.

Новини

В секция News ще намерите курирано и постоянно обновявано съдържание, включително примери за изключителни проекти в областта на журналистиката с данни, добри практики, предизвикателства, интервюта, информация за нови инструменти и т.н. Секцията включва и авторско съдържание на тема журналистика с данни, като членовете на общността могат да предлагат и свои материали за публикуване.

Общност

Платформата позволява на членовете да създават и поддържат свои профили, чрез които да представят уменията си и да споделят свои разработки. Тази опция е налична в секция Community, където членовете могат и да общуват помежду си чрез лични съобщения.

Сътрудничество

Data Journalism Den насърчава сътрудничеството в рамките на общността чрез Matchmaking. Тази опция позволява на членовете да предлагат идеи за проекти и да търсят съмишленици и подкрепа за тяхното осъществяване, включително съвети и финансиране. От своя страна организации, предлагащи проектно финансиране, могат да публикуват информация за свои проекти и да набират кандидати, които да работят по тях. След започването на даден проект, ръководителят може да информира общността за неговото развитие.

Обмен

Секция Datastore ще стимулира обмена на бази с данни, продукти и услуги, свързани с журналистиката с данни. Така от тези ресурси биха могли да се възползват журналисти в различни страни дори след завършването на проекта, за който са били разработени.

Работа

Не на последно място по значение, Data Journalism Den ще информира членовете на общността и за различни възможности за професионално развитие. Секция Jobs членовете ще предлага информация за свободни позиции за журналисти, работещи с данни, софтуерни инженери, графични дизайнери, специалисти по визуализация и др.

Подробна информация за платформата и начина на регистриране ще намерите тук.

Какво ново