Нова книга разглежда овладяването на медиите и заплахата за демокрацията

165

CaptuДнес основната заплаха за независимата журналистика в много точки на света вече не е държавната цензура, а овладяването на медиите от страна на политици и влиятелни бизнесмени, които нерядко действат в синхрон.

Именно този проблем разглеждат авторите на есетата в сборника In the Service of Power: Media Capture and the Threat to Democracy  („В услуга на властта: Овладяването на медиите и заплахата за демокрацията“), публикуван от Центъра за международна медийна помощ (CIMA) и Факултета по международни и публични дела към Колумбийския университет. Изданието излиза под редакцията на Аня Шифрин – журналист с дългогодишен опит в Европа и Азия, която в момента е директор на специализацията по технологии, медии и комуникации във Факултета по международни отношения към Колумбийския университет.

Изданието анализира растящото овладяване на медиите, което е възможно благодарение на структурните слабости на медийния пазар и възраждането на авторитарни режими. При тези условия политици и бизнесмени обединяват усилията си, за да подкопаят независимостта на частните медии, а отпорът на активисти, регулатори и международната общност често е неефективен. Сборникът улавя нюансите на явлението в Централна и Източна Европа, Латинска Америка, Азия и Африка.

Сред авторите на есететата е и Джоузеф Стиглиц – американски икономист, носител на Нобелова награда за икономика (2001), преподавател в Колумбийския университет и автор на книги като „Цената на неравенството: Как днешното разделено общество застрашава бъдещето ни“ („Изток-Запад“, 2014), „Голямото разделение: Неравните общества и какво можем да направим за тях“ („Изток-Запад“, 2016) и „Еврото: Как една обща валута застрашава бъдещето на Европа“ („Изток-Запад“, 2016).

Ако проявявате интерес към темата, можете да изтеглите сборника безплатно тук.