Изследователската инициатива Project Oasis посветена на устойчивостта, иновативността и въздействието на независимите дигитални местни медии обединява общо 40 държави от Европа. Проектът е на SembraMedia, мрежа от повече от 1000 дигитални издатели в 24 държави в Латинска Америка, Испания, Съединените щати и Канада, в сътрудничество с European Journalism Centre (EJC), Google News Initiative (GNI), International Media Support (IMS), Media and Journalism Research Center (MJRC), and Global Forum for Media Development (GFMD).

Проучването обобщава 540 медийни профила изготвени от 34 изследователи, които са работили за тази цел една година. Организациите отбелязани в тази карта на дигиталните медии варират по размер, от малки инициативи с екипи, ръководени от доброволци, до големи платформи с над 10 милиона евро годишен приход. Екипът е изготвил и доклад, който включва тенденции и информация за устойчивостта на медиите, тяхното географско покритие, медийни иновации и свобода на пресата в цяла Европа.

В списъка от общо 23 дигитални медии от България влизат сайта за училищна журналистика sCOOL Media и платформата за проверка на фактите Factcheck.bg – и двете са сред инициативите, които АЕЖ-България развива активно през последните години. Автор на доклада за България е журналистът Николай Марченко.

“Хвърляйки светлина върху медиите, включени в Project Oasis, може да помогне на  лидерите на тези организации да се учат един от друг и да получат по-голяма видимост и признание от други организации, които могат да осигурят жизненоважната подкрепа, от която те се нуждаят и заслужават“, каза Джанин Уорнър, съосновател и изпълнителен директор на SembraMedia.