Антикорупционният фонд (АКФ) публикува видео с журналиста Николай Стоянов със заглавие „Битка със страха“. То е втората част от поредицата на АКФ „Под прицел: три свободни пера“, която разказва три лични истории за SLAPP-дела и натиск върху журналисти в България. Асоцияцията на европейските журналисти-Бъгария е партньор в инициативата.

Николай Стоянов е дългогодишен финансов редактор в „Капитал“, познат от работата си по теми като фалита на КТБ, криптовалутната измама OneCoin, злоупотребите с раздадените големи кредити в Българска банка за развитие.

След работата му по казуса Българска банка за развитие срещу него са повдигнати три съдебни дела от Стоян Мавродиев, тогавашен главен изпълнителен директор на ББР, и Майкъл Тимвиос, действал като подставено лице на Мавродиев според разследванията на Стоянов. Заведените тъжби по всяко от делата са за по 40 хиляди лева.

 „Аз съм далеч от мисълта, че господин Мавродиев има въпиеща нужда точно от тази сума. Заплатата му в Българска банка за развитие само за месец е била от порядъка на тези 40 хиляди, които е щял евентуално да вземе като претенции по делото“, коментира Николай Стоянов във филма на АКФ.  „Целта на такива хора с такива дела е именно да всеят страх или поне автоцензура у журналистите.“ В крайна сметка тъжбите по делата срещу него са оттеглени без претенции.

Поредицата на АКФ „Под прицел: три свободни пера“ фокусира вниманието върху личните истории на трима журналисти, станали обект на т. нар. SLAPP дела (или дела-шамари) или други форми за институционален натиск от страна на политици, бизнесмени и други влиятелни личности. Съкращението SLAPP, в превод от английски „стратегически дела срещу публично участие“, насочва към основната цел на SLAPP делата – да сплашат критично настроени журналисти и граждански активисти и да ги откажат от публикуването на разследванията и материалите си.

В края на април Антикорупционният фонд в партньорство с Асоциацията на Европейските журналисти ще представи и обхватен правен анализ на съдебните процеси срещу журналисти в България, които носят характеристиките на SLAPP дела или дела-шамари. В анализа са описани и анализирани решенията на съда по над 50 такива дела.

Видеото е създадено в рамките на проект „Изследване на медийната свобода със специален фокус върху SLAPP делата в България“, изпълняван в партньорство между Асоциация на европейските журналисти в България и Антикорупционния фонд с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Съдържанието на видеото е отговорност на Антикорупционния фонд и не отразява непременно позицията на Правителството на Нидерландия.