АЕЖ Румъния призовава румънските власти и органи на реда да не пречат на журналистите да изпълняват служебните си задължения
Румънската секция на Асоциацията на европейските журналисти (AZIR, the Association of Independent Journalists in Romania) призовава властите, отговорни за силовото разпръсване на неотдавна провелите се антиправителствени протести, жандармерията, полицията и други сили на реда, да уважават правата на журналистите да упражняват работата си в безопасни условия, за да осигуряват изчерпателна информация на обществото. Агресията, възпрепятстването или задържането на журналисти, изпълняващи служебните си задължения, нарушава конституционните им права, както и многобройни клаузи на европейските стандарти за свобода на пресата и човешките права.
Осъждаме агресията срещу журналиста Роберт Михайлеску от Hotnews по време на протестите на диаспората на 10 август 2018 г. Въпреки че Михайлеску се е легитимирал като журналист, той е бил бит от жандармерията, а телефонът му е бил счупен. Михайлеску е подал жалба срещу полицията. Саморазправата с екипа на DIGI 24 Кристиан Попа и Кристиан Бан и използването на сълзотворен газ срещу мнозина журналисти е напълно неоправдано и нередно.
Смятаме за недопустими нараняванията, причинени на Роберт Райнпрехт, оператор на Австрийската обществена телевизия ORF, както и отношението към кореспондента на ORF Ернст Гелегс. Напомняме, че канцлерът Себастиан Курц и Австрийският прес клуб изпратиха съобщения до румънските власти, в които изразяват загрижеността си за отрицателния образ на Румъния в Европа, създаден от тези събития, се припомня в становището.