Асоциация на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) изразява тревогата си от пореден случай на погазване правата на децата и потъпкване на журналистическата етика при отразяване на човешка трагедия. Асоциацията получи сигнал от Национална мрежа за децата по повод материал, в който се показва как дете, станало свидетел на смъртта на сестричката си,  бива разпитвано по недопустим начин от журналисти в сутрешния блок на телевизия bTV.

В тази връзка Национална мрежа на децата (НМД) припомня: „Показването на децата по телевизията и задаването на въпроси, когато те са в уязвима ситуация и травма от случилото се, води до чувства на срам, на вина, на гняв и промяна в поведението на детето. Нещо повече, самият разпит на децата ги кара да преживяват отново и отново травмата. Въздействието може да бъде опустошително и да доведе до дълготрайни психични проблеми през целия живот на човека. “

АЕЖ-България застава зад позицията на Национална мрежа за децата като се надява, че ръководството на bTV ще вземе предвид тези нарушения и няма да допуска повече детската психика да става заложник на шокиращото отразяване на трагедии. Пълният текст на позицията на НМД, както и повече по случая, може да намерите на сайта на мрежата.