На 1 декември ще бъдат обявени победителите в конкурса за млади журналисти и блогъри

53
АЕЖ-България

Информационното бюро на Европейския парламент в България организира церемония по награждаването на отличените в конкурса за млади журналисти и блогъри. Събитието ще се състои на 1 декември, събота, от 13,00 часа в зала “Арена” на хотел “Арена ди Сердика”. 27 млади журналисти и блогъри (до 35-годишна възраст) кандидатстваха със своите материали, които трябваше да са публикувани или излъчени в периода 30 септември 2011 г. — 15 ноември 2012 година.

Победителите се определят от жури, съставено от представители на Асоциацията на европейските журналисти в България, Съюза на българските журналисти, Фондация “Медийна демокрация”, Иван Бедров, журналист и  блогър, и представител на Информационното бюро на ЕП в България.

Церемонията се организира в рамките на дебата “Европа пред лицето на кризата. Анализи и препоръки”, част от 17-то издание на Форум “Софийски диалози”, в партньорство с Дома на науките за човека и обществото. В рамките на дискусията ще се проведе дебат с участниците в конкурса под надслов “Европейските кризи през погледа на българските млади журналисти”.

На 30 ноември, петък, от 10,00 часа Информационното бюро на ЕП организира пресконференция по повод конкурса в Информационния център на ЕС, ул. Московска 9. Експерти от Фондация “Медийна демокрация” ще представят и данни от медиен мониторинг за отразяването дейността на Европейския парламент и институции в българското медийно пространство през тази година. Конкурсът за млади журналисти и блогъри по темата “Време за промяна в ЕС” се организира в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти в България и с подкрепата на Съюза на българските журналисти и Фондация “Медийна демокрация”.

Наградата ще се връчи за първи път тази година, като ще бъдат отличени млади журналисти в две категории: медии — печатни и онлайн издания, радио и телевизия, както и за “гражданска” журналистика — материали, публикувани в блогове. Наградата е посещение на сесия на Европейския парламент в Страсбург или Брюксел.

Участие в конкурса взеха млади журналисти и блогъри (до 35-годишна възраст), отразяващи европейската тематика. Темата “Време за промяна в ЕС” е свързана с промените, които кризата наложи както в икономическото развитие, така и в социалните и политически модели в ЕС.