KUJ_0193Отслабващата роля на ЕС и САЩ на Балканите и засилващото се руско влияние, както и нарастващия политически и икономически натиск над журналистите създават все по-неблагоприятна среда за балканските медии, Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) заключи на среща в Копаоник, Сърбия, на 8 юли.

Конференцията под надслов „Нова реалност – засилен натиск над пресата на Балканите”, събра над 100 журналисти и медийни професионалисти от региона.

По думите на Ана Петрушева, директор на BIRN Македония, ситуацията, пред която медиите на Балканите са изправени, „става от лоша по-лоша”.

В допълнение към традиционния политически и финансов натиск, медиите са подложени и на нови форми на натиск, като обявяването на медии и отделни репортери за чужди агенти и появата на многобройни сайтове за фалшиви новини, обясни Петрушева.

Според нея, бумът на фалшивите новини създава „медиен шум”, в който за публиката е трудно да различи реалната от фалшивата информация, в резултат от което цялостното доверие в медиите се свива.

„Хората губят доверие в медиите и започват да възприемат всичко като пропаганда или ПР”, допълни журналистката.

Волфганг Петрич, член на борда на BIRN и председател на фондация Austrian Marshall Plan, предупреди Балканските страни да не разчитат винаги на подкрепата на ЕС, защото мнозинството в Брюксел вижда „стабилността като приоритет” пред реформите.

„Позициите на ЕС са отслабени поради собствените му вътрешни проблеми. Докато не приключи процесът по вътрешно реформиране на ЕС, той няма да има силна роля в региона”, посочи Петрич, допълвайки, че докато обещанието на разширяване на ЕС отслабва, авторитарните режими в региона стават по-силни.

„Докато няма създадена система за управление на разширяването, ситуацията ще остане в зоната на здрача”, добави той.

Политическият анализатор на списание Economist и експерт по Балканите Тим Джуда посочи, че политиката на „стабилокрация”, в рамките на която ЕС и САЩ изглежда толерират авторитарни балкански лидери, осигуряващи стабилност, е изцяло прагматичен подход.

„Това означава, че работим с лидерите такива, каквито са, и с Балканките – такива, каквито са.

Джуда обясни, че докато западното влияние на Балканите е намалява, руското нараства, но Русия претърпява и загуби през изминалите месеци – като например Македония, където правителството на Никола Груевски беше отстранено, и Черна гора, която се присъедини към НАТО на 5 юни, въпреки руската опозиция.

„Какво представлява руския интерес? Елементарно е, те искат да създадат про-руски или неутрални територии в региона.”, заяви Джуда.

Според Стефан Лехне, също част от ръководството на BIRN и изследовател в Carnegie Europe, балканските страни могат да се доближат до европейското членство по различни начини.

„Паралелно с много бавния, отегчителен и сложен процес на разширяване, могат да се осъществяват и някои процеси на хоризонтално разширяване. Балканските страни могат да се присъединяват не държава по държава, а политика по политика, каза той и посочи като пример участието на балкански страни в енергийната общност.

Американският медиен експерт Робърт Бирман коментира актуалната ситуация на медиите в САЩ, които са под обстрела на администрацията на Президента Доналд Тръмп.

„Всяка слабост на медиите бива излагана. Няма значение дали две неща са погрешни, а при другите 98 всичко е наред – тези проблеми се превръщат в тема номер едно.  Няма значение, че администрацията прави 98 грешки и едва две неща както трябва”, каза той.

По думите на Бирман, обаче, буди оптимизъм, че американците изглеждат все по-склонни да плащат за медийно съдържание, а в същото време медиите продължават да вършат своята работа.

Снимка: BIRN