За трета поредна година Антикорупционният фонд (АКФ), ще връчи „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията“ на 9 декември, Международния ден за борба с корупцията.

До 5-ти декември 2022, за наградата могат да бъдат номинирани или да се самономинират журналисти от печатни, електронни и онлайн медии, които през последната година са осветили случаи на корупция или са допринесли за утвърждаването на принципите на върховенството на правото в България.
Номинациите могат да бъдат подавани за една или няколко от 3-те категории на конкурса:

Награда за журналистическо разследване, разкриващо корупция или конфликт на интереси – ще бъдат присъдени Голяма награда (1000 лева и пълна юридическа подкрепа за следващо разследване от екипа на АКФ) и Специална награда (800 лева и пълна юридическа подкрепа за следващо разследване от екипа на АКФ);
Награда за утвърждаване на принципите на върховенството на правото – 600 лева;
Награда за млад журналист до 35 години, работещ върху теми, свързани с борбата с корупцията и върховенството на правото – 500 лева.

Номинациите трябва да бъдат мотивирани с журналистически материали, публикувани в последната една година (от 05 декември 2021 до 04 декември 2022 година).

Жури от уважавани журналисти, правни експерти и граждански активисти ще оцени получените номинации. Журито ще отличи журналисти и журналистически материали, които разкриват оригинални факти за случаи на корупция или допринасят за обществения дебат и за формирането на обществено мнение, утвърждаващо върховенството на правото.

Церемонията за обявяване на носителите на наградата „Червена линия“ ще бъде на 9 декември 2022, Международния ден за борба с корупцията.