Европейската комисия обяви началото на тазгодишното издание на наградата за журналистика „Лоренцо Натали“. Призът се дава за високи журналистически постижения по теми, свързани с развитието, демокрацията и правата на човека в целия свят. 

Създадена през 1992 г. от Европейската комисия,  наградата „Лоренцо Натали“ се присъжда в памет на Лоренцо Натали, бивш европейски комисар, положил усилия за насърчаване на програмите на Европейския съюз за развитие и помощ. Наградата се връчва в партньорство с „Репортери без граница“ и за нея могат да кандидатстват журналисти от печатни, онлайн, радио- и телевизионни медии, установени в Европа, Африка, Близкия изток и Арабския свят, Латинска Америка и Карибите, както и Азия и Тихоокеанския регион.
Победителите в категорията за печатни/онлайн издания ще получат парични награди от 5000 EUR (1-ва награда), 2500 EUR (2-ра награда) и 1500 EUR (3-та награда). Всеки от победителите в категориите за радио и телевизия ще получи 5 000 EUR. Носителят на Голямата награда ще получи допълнителни 5 000 EUR. Победителите ще бъдат обявени на церемония по награждаване през декември 2011 г.
Допустими за участие са журналистически творби публикувани или излъчени в периода между 1 юли 2010 г. и 31 август 2011 г. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 31 август 2011 г. и те ще се приемат по електронен път на следния адрес: www.lorenzonataliprize.eu .