Наградата за журналистика на Европейския парламент ще бъде връчена за четвърти път през 2011 г. Тя отново ще бъде присъдена на журналисти, които са работили по важни европейски теми или са допринесли за по-доброто разбиране на европейските институции и/или на политиките на ЕС. Журналистите могат да подават своите кандидатури онлайн от събота, 15 януари.

Наградата ще се връчи в четири категории: печатни медии, радио, телевизия и интернет. Победителят във всяка категория ще получи 5 000 евро.Крайният срок за кандидатстване е 31 март 2011 г. Самостоятелни кандидати или екипи до 5 човека могат да участват със статии или репортажи. Материалите трябва да са публикувани или излъчени между 1 април 2010 г. и 31 март 2011 г. на един от официалните езици на Европейския съюз. Всички кандидати трябва да са граждани или жители на държава членка на ЕС и да са регистрирани като журналисти.

Във всяка държава членка ще бъдат съставени журита, които да определят националните победители във всяка категория. След това жури в Брюксел, съставено от журналисти и членове на ЕП и председателствано от един от заместник-председателите на ЕП, ще избере четирите европейски лауреатa. Церемонията по връчването на наградите ще се състои през месец октомври 2011 г.

Формулярите за кандидатстване, както и пълните правила, можете да намерите на интернет страницата на наградата.