indexЦентралноевропейската инициатива (CEI) и South East Europe Media Organisation (SEEMO) в партньорство с Фондация „Конрад Аденауер“ набират кандидатури за наградата за забележителни постижения в разследващата журналистика – CEI SEEMO Award 2014. Участниците могат да се съревновават в две категории:

  • Професионални журналисти с награден фонд 4000 евро
  • Млади професионални журналисти (до 30 години) с награден фонд 1000 евро

Целта на наградата е да бъде засвидетелствано нужното уважение към работата на разследващите журналисти и техния принос, въпреки трудните условия, при които те често са принудени да изпълняват служебните си задължения. Кандидатите трябва да бъдат граждани на Албания, Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Италия, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Хърватска, Чешката република, Черна гора,Украйна,Унгария.

Кандидатурите ще бъдат оценени от международно жури от видни имена в журналистиката и медийни експерти от региона, включително и носителите на наградата от предишни години. Церемонията по награждаването ще се проведе по време на събитието South East Europe Media Forum (SEEMF), което ще се състои в Скопие на 16-17 октомври тази година.

В конкурса не могат да участват журналисти, които сами са издигнали своите номинации. За целта е нужно кандидатурите да бъдат предложени от утвърдени в обществото личности, журналистически и медийни организации, медии, неправителствени организации, университети и др. Номиниращата организация трябва да предостави препоръчително писмо и да уведоми номинирания журналист, а той на свой ред да предостави допълнителни документи в подкрепа на кандидатурата си. Крайния срок за участие е 30 май 2014 г. Повече информация за конкурса и неговите критерии ще намерите тук.