Стипендия в САЩ за български журналисти обявиха от Фондация Америка за България и World Press Institute. Могат да кандидатстват журналисти и фотожурналисти с професионален опит между 5 и 15 години, работещи в пресата, радиото, телевизията и онлайн изданията.
Кандидатите трябва да са свободни да предприемат пътуване в САЩ за период от девет седмици в периода август-октомври 2013 г., както и да имат българско гражданство. Освен победителят в конкурса за България, стипендията включва други 10 журналисти от целия свят.
Програмата предлага вникване в управлението, политиката, бизнеса, медиите, журналистическата етика и културата на американското общество. Участниците ще преминат през интензивна график на обучения, пътувания и интервюта. Обучението е базирано в World Press Institute в Минеаполис, щата Минесота, но са планирани пътувания до Вашингтон, Ню Йорк и други големи градове.
Стипендията покрива разходите за път, настаняване и дневните разходи за храна. Кандидатурите се приемат до 1 март 2013. Повече информация ще намерите тук.