Международни журналистически организации се изказаха остро срещу решението на Московския градски съд да осъди украинския журналист Роман Сушченко на 12 години затвор по обвинения в шпионаж.

„Журналистиката не е престъпление и медийните работници трябва да вършат работата си в безопасни условия и без да се страхуват, че могат да бъдат тормозени, нападани или изпращани в затвора“, заяви Арлем Дезир, представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за свобода на медиите. „Надявам се, че присъдата на Сушченко ще бъде отменена след обжалване, и отново призовавам руските власти да освободят журналиста от затвора.“

Според Йохан Бихр, ръководител на бюрото на „Репортери без граници“ за Източна Европа и Централна Азия, тежката присъда е дошла в края на един процес, който е протекъл тайно от начало до край. „Ако руските власти не могат да представят каквото и да било достоверно доказателство за вината на този журналист, би трябвало да го освободят незабавно“, каза още Бихр.

Сушченко, който работи за украинската новинарска агенция Ukrinform от 2002 г., а от 2010 г. е неин кореспондент в Париж, беше задържан по време на пътуване в Русия през септември 2016 г. По информация на „Репортери без граници“ журналистът е изчезнал след пристигането си в Москва на 30 септември, а на 2 октомври представител на асоциация на посетителите в затворите го открива случайно при рутинно посещение в затвора в Лефортово. Руските власти потвърждават задържането на Сушченко на 3 октомври.

Според Ukrinform Сушченко е заминал за Москва, за да гостува на свои близки. Руските федерални служби за сигурност обаче смятат, че той работи за украинското министерство на отбраната – твърдение, което Украйна категорично отхвърля. Според руските служби за сигурност целта на пътуването е била събирането на класифицирана информация в полза на украинските им колеги. Информация по делото липсва, тъй като подробностите се пазят в тайна с мотива, че процесът засяга отбраната на Русия.

Осъждането на Сушченко е поредният епизод от информационната война между Украйна и Русия. Авдокатът му Марк Фейгин смята, че единствената надежда за Сушченко е евентуална размяна с Кирил Вишински – украински журналист и главен редактор на украинското бюро на руската държавна новинарска агенция „РИА Новости“, който беше задържан в Киев на 15 май по обвинение в държавна измяна.

В ареста в Украйна остава и Василий Муравитски, украински журналист, работещ за руски медии, който беше задържан през август 2017 г., също по обвинение в държавна измяна.