Международни организации разкритикуваха 12-годишната присъда на украински журналист в Русия

219
Анкета за свободата на словото

Международни журналистически организации се изказаха остро срещу решението на Московския градски съд да осъди украинския журналист Роман Сушченко на 12 години затвор по обвинения в шпионаж.

„Журналистиката не е престъпление и медийните работници трябва да вършат работата си в безопасни условия и без да се страхуват, че могат да бъдат тормозени, нападани или изпращани в затвора“, заяви Арлем Дезир, представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за свобода на медиите. „Надявам се, че присъдата на Сушченко ще бъде отменена след обжалване, и отново призовавам руските власти да освободят журналиста от затвора.“

Според Йохан Бихр, ръководител на бюрото на „Репортери без граници“ за Източна Европа и Централна Азия, тежката присъда е дошла в края на един процес, който е протекъл тайно от начало до край. „Ако руските власти не могат да представят каквото и да било достоверно доказателство за вината на този журналист, би трябвало да го освободят незабавно“, каза още Бихр.

Сушченко, който работи за украинската новинарска агенция Ukrinform от 2002 г., а от 2010 г. е неин кореспондент в Париж, беше задържан по време на пътуване в Русия през септември 2016 г. По информация на „Репортери без граници“ журналистът е изчезнал след пристигането си в Москва на 30 септември, а на 2 октомври представител на асоциация на посетителите в затворите го открива случайно при рутинно посещение в затвора в Лефортово. Руските власти потвърждават задържането на Сушченко на 3 октомври.

Според Ukrinform Сушченко е заминал за Москва, за да гостува на свои близки. Руските федерални служби за сигурност обаче смятат, че той работи за украинското министерство на отбраната – твърдение, което Украйна категорично отхвърля. Според руските служби за сигурност целта на пътуването е била събирането на класифицирана информация в полза на украинските им колеги. Информация по делото липсва, тъй като подробностите се пазят в тайна с мотива, че процесът засяга отбраната на Русия.

Осъждането на Сушченко е поредният епизод от информационната война между Украйна и Русия. Авдокатът му Марк Фейгин смята, че единствената надежда за Сушченко е евентуална размяна с Кирил Вишински – украински журналист и главен редактор на украинското бюро на руската държавна новинарска агенция „РИА Новости“, който беше задържан в Киев на 15 май по обвинение в държавна измяна.

В ареста в Украйна остава и Василий Муравитски, украински журналист, работещ за руски медии, който беше задържан през август 2017 г., също по обвинение в държавна измяна.

Анкета за свободата на словото
Анкета за свободата на словото