Международните партньорства вдъхват нов живот на разследващата журналистика

114
Анкета за свободата на словото

Въпреки разнообразните предизвикателства и рискове, все повече журналисти в различни точки на земното кълбо са склонни да си сътрудничат в провеждането на разследвания. Екипната работа прави възможно бързото и ефективно обработване на огромни количества информация и същевременно предлага сигурност и подкрепа, на каквато самостоятелно работещите журналисти обикновено не могат да разчитат.

Това пише Елън Хюм, дългогодишен журналист, медиен анализатор и учител, в материал за Центъра за медии, данни и общество към Централноевропейския университет (ЦЕУ).

Една от положителните тенденции в медиите е растящият брой на местни нестопански организации за журналистически разследвания, в които работят опитни журналисти, търсещи политическа независимост, пише Хюм. Организации като Direkt 36 в Унгария намират начин да оцелеят при сравнително неблагоприятни и дори опасни условия и то с ограничени ресурси в голяма степен благодарение на международните си контакти със съмишленици.

В среда, в която фалшивите новини и откритата пропаганда подкопават значението на фактите и разрушават основите на съвместното ни съществуване, международните партньорства вдъхват нов живот на разследващата журналистика. Проекти като „Досиетата от Панама“ илюстрират огромното въздействие на трансграничната журналистическа работа в екип. Според Хюм неправителствените организации за разследваща журналистика развиват собствена култура и разчитат на интернет и най-новите мобилни устройства и приложения, за да разкриват случаи на корупция и несправедливост и да информират за случващото се на места, където самостоятелно работещи журналисти могат да бъдат убити или арестувани заради работата си.

„Досиетата от Панама“ е едно от много международни журналистически разследвания, които са били немислими само до преди няколко години. Проектът започва, когато Бастиан Обермайер, журналист на Suddeutsche Zeitung в Мюнхен, получава имейл с предложение да получи „данни“. Този имейл прераства в най-мащабното изтичане на информация в историята: данни в размер на 4.6 терабайта за дейността на панамската адвокатска кантора за офшорни фирми „Мосак Фонсека“, която пере и прикрива незаконни авоари на хора като руския президент Владимир Путин и исландския министър-председател Сигмундур Гунлаугсон. Тъй като обработката на такова количество информация е абсолютно непосилно начинание за един журналист или дори за цял вестник, Обермайер се обръща за подкрепа към Международния консорциум за разследващи журналисти. В резлутат по „Досиетата от Панама“ работят общо 400 журналисти в 70 държави. Докато влиятелни политически лидери като Владимир Путин успяват да оцелеят, исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон и испанският министър на индустрията, енергетиката и туризма Хосе Мануел Сория са принудени да подадат оставка.

Джеймс Хамилтън, преподавател в Станфордския университет, изчислява, че за всеки долар, инвестиран в разследваща журналистика, обществото получава ползи в размер на 100 долара. Въпреки недостатъците на филантропията, много журналисти са оптимисти за бъдещето, пише Хюм, цитирайки един от тях: „Ако ме убиете, четирима ще заемат мястото ми. Ако убиете четиримата, 40 ще заемат мястото им. Ако пък убите всички 40, мястото им ще заемат 400.“

Анкета за свободата на словото
Анкета за свободата на словото