В разгара на предизборната кампания в София ще се съберат журналисти и експерти от цял свят, за да обсъдят каква е ролята на пресата като пазител на демокрацията. На 9 юни в България ще има избори 2 в 1 – за национален и Европейски парламент. Но ние изобщо не сме изолиран случай, през тази година повече от половината население на света ще гласува в различен вид вотове. 

По тази причина Световният институт за пресата (World Press Institute) посвещава четвъртото издание на годишната си конференция в София “Нови хоризонти в журналистиката” на темата “Избори и демокрация”. Събитието ще се състои на 21 май (вторник) в обновения хотел Хилтън. Входът е свободен, но местата са ограничени и се изисква задължителна регистрация.

За конференцията в София пристига Джеймс Джордан, директор „Новини“ за Европа и Африка в Associated Press (АР). Джордан ръководи над 30 бюра на една от най-големите световни агенции, в които работят почти 300 журналисти, във всички медийни формати. Той е координирал получилото награди отразяване на агенцията на войната в Украйна и е интервюирал Зеленски два пъти – за последно през ноември 2023 г., когато пътува до Купянск заедно с президента на Украйна. Преди да се присъедини към АР през 2016 г., Джордан е работил в ITV News и Sky News на ръководни новинарски позиции. Ръководил е екипи в Ирак, Тунис и Париж за отразяване на терористични атаки. Започва кариерата си като репортер в печатната медия Newcastle Evening Chronicle в Североизточна Англия.

Друг интересен гост е Томас Хансън, бивш високопоставен американски дипломат от кариерата, който е имал назначения по целия свят. Тарек Ф. Кай е френско-ливански старши репортер в телевизионния канал France 24, отразявал горещи точки в Близкия Изток, Европа и Азия. Мадалина Войня, експерт от Румъния ще разкаже за четирите вида избори, на които ще се явят румънците през тази година и по какъв начин партиите използват държавните субсидии, за да разпространяват пропаганда в медиите и социалните мрежи.

Вижте пълната програма и се регистрирайте тук.

Във време на силни политически противоречия, когато начините, по които новините стигат до хората, непрестанно се променят, журналистите играят ключова роля, като помагат на гласоподавателите да бъдат информирани и ангажирани. Репортерите осигуряват новини, които са ясни, точни и безпристрастни и които пресичат фалшивата информация и политическите манипулации. Работата на журналистите е не просто да споделят новини. Те подпомагат по-откритото и честно протичане на изборния процес и поддържат основните принципи на демокрацията.

В рамките на конференцията ще бъдат обсъдени нюансите в отразяването на избори в различен политически и културен контекст. Събитието ще подчертае нуждата от базиран на фактите подход, критичен анализ и ангажимент за безпристрастно отразяване. Тази конференция не е просто форум, а силен призив за журналистите да отговорят на предизвикателните времена, в които живеем, като гарантират, че работата им ще допринесе за информирани, активни и ангажирани демокрации в целия свят.

Организатор: Световният институт за пресата (World Press Institute), в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти – България и с подкрепата на Фондация “Америка за България”.

Регистрация: 21 май, хотел Хилтън, София