Какво представлява съдържанието от очевидци в социалните мрежи? Като медии и журналисти, как да използваме такива материали етично и устойчиво? Можем ли да се предпазим от стреса, на който сме подложени, работейки с кадри от трагедии и инциденти в реално време, благодарение на новите мобилни технологии?

Сам Дъбърли, журналист с дългогодишна практика и съсновател на EyeWitness Media Hub, предлага отговори на тези все по-актуални въпроси. Той беше специален гост на конференцията „Журналистика 2.0: Митове и възможности в социалните мрежи”, организирана от Асоциацията на европейските журналисти-България.

Гледайте всички видео обучения, заснети от АЕЖ-България в рамките на проекта „Медиатор“. 

Сам  е категоричен, че медиите винаги трябва да имат едно наум, когато се обръщат към публиката и очевидците по начин, демонстриращ разбиране към това, което те току-що са видяли. „Тези хора може да са станали свидетели на нещо дълбоко травмиращо, да са засипани с дузини заявки от медийни организации, които искат да използват съдържанието им, те може да дадат своето съгласие на медия да публикува техния материал, без реално да осъзнават какво са разрешили“, обяснява той.

От друга страна, според експерта, фактът, че новите технологии ни позволяват да отразяваме събития в реално време, освен, че отваря нови възможности пред журналистите, ги поставя под сериозен риск.

„Фронтовата линия се е разширила. Да, тя е на място, в Сирия, но вече е и в редакциите, тъй като можем да наблюдаваме на момента последствията от ужасяващи събития в Сирия, Либия, Централноафриканската република, докато сме на компютъра си. Ето защо, ние категорично съветваме медиите да обръщат сериозно внимание и да осигуряват консултации на своите служители във връзка с риска от „външни травми““, посочва Сам Дъбърли.

Научете повече от видеото, както и от пълния запис на конференцията „Журналистика 2.0: Митове и възможности в социалните мрежи“. Полезна информация по темата можете да намерите и на интернет страниците на Eyewitness Media Hub и медийната коалиция First Draft.